18 augusti, 2017

Neptunseglare firade jubileum

Under helgen 12–13 augusti seglades det om Neptunkryssarpokalen för 75:e gången. Seglingen är en av Sveriges anrikaste kappseglingar och det seglades om denna pokal för första gången redan 1942.

Arrangör i år var Sundsvalls Segelsällskap och hela 16 båtar kom till start. Konkurrensen var som vanligt hård och av de elva första båtarna på årets SM deltog nio i pokalseglingarna. Därtill ett antal duktiga hemmaseglare som bidrog till att seglingarna blev mycket jämna.

Under lördagen seglades fyra delseglingar utanför Vindhem på Alnön i relativt stabila vindar på 3–5 m/sek från syd till sydväst. Att startfältet var jämnt visade sig i att det var många olika båtar i topp i seglingarna. Jämnast var P-A Larsson och Micke Sääf i 269 Iziz som med serien 7-3-1-1 var i topp inför söndagens segling.

Seglingarna om pokalen avslutades under söndagen med en distansbana, den så kallade Lunkentusseglingen. Denna segling går årligen i samband med Sundsvalls Segelsällskaps Vindhemsregatta till minne av Sundsvallsbåten ”Lunkentuss” som seglade jorden runt i början av 1960-talet. Denna segling får inte räknas bort i totalresultatet, vilket gör avslutningen extra spännande.

Distansseglingen, cirka 12 Nm, avgjordes på Alnöfjärden i 6–8 m/sek. Vinnare blev Staffan och Simon Eklund i 272 New Life. I och med att ledarbåten från lördagen, Larsson/Sääf i Iziz, seglade in på en sjätteplats vann de Neptunkryssarpokalen med minsta möjliga marginal. Med samma slutpoäng som 227 Blå af Afvund med Bodinson/Kling stod de som slutliga vinnare genom att de hade två förstaplaceringar från lördagens seglingar. På tredjeplats totalt kom Haglund/Sjöquist i 268 Sjöfröken II. Fullständigt resultat finns på Sundsvalls Segelssällskaps hemsida,

Info: http://www.suss.y.se/Kappsegling/vindhemsregattanneptunkryssarpokalen/ResultatNeptunkryssarpokalen/

Vinnare i DM för Medelpad som också avgjordes under helgen blev Björn Karjel och Håkan Wågström i 222 Belle Amie.

 

Bildtext:

Pristagare i Neptunkrysssarpokalen. Fr v Anders Kling, Leif Bodinson 227, Mikael Sääf, P-A Larsson, 269 samt Göran Haglund, Per Sjöquist, 268.