26 september, 2017

Hemmafavoriterna vann Champions League 2017

Hemmaseglarna från Yacht Club Costa Smeralda på Sardinien seglade på söndagen hem Champions League-titeln 2017. Inte mindre än 32 av Europas vassaste kappseglingsklubbar gjorde upp om titeln och bäst av de tre svenska båtarna blev Cape Crow Yacht Club på en 16:e plats.

Italienarna från Porto Cervo på nordöstra Sardinien dominerade seglingarna och var i ledningen från första dagen. De vann före ryska Ost Legal Sailling. Trea blev Société Nautique från Genève – i en kappsegling som avgjorts i strålande sommarväder och i vindar mellan 5–7 m/s. Sista dagen bjöd på lite mer ”action” med vindar på 10 m/s som vred från sydost till nordväst och tvingade arrangörerna att flytta banan flera gånger.

– Det är en ära att representera Costa Smeralda och ett fantastiskt sätt att avsluta säsongen på. Det var många starka team på plats, och många duktiga, unga seglare. Det här formatet med Champions League i segling är verkligen ett vinnande koncept, säger Federico Michetti från det segrande laget som därmed avslutade klubbens jubileumsår (50 år) på bästa tänkbara sätt.

Champions League lockar verkligen många av Europas allra bästa seglare – vilket de tre svenska klubbarna fick erfar. Bäst av svenskarna seglade Cape Crow från Göteborg som kom tvåa i Allsvenska Segling 2017. ”Kråkorna” slutade på 16:e plats i finalen i Porto Cervo, Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb blev 29:e klubb och Ekolns Segelklubb kom på 30:e plats av totalt 32 lag.

 

Fotograf: Lars Wehrmann.