18 oktober, 2017

Två nya ”klassiker” med utombordare

Amerikanska Zurn Yacht Design lanserar två nya motorbåtar i klassisk design, försedda med utombordare. Denna blandning av stilar har flera fördelar för både båtbyggare och båtköpare.

Utombordarna har sina för- och nackdelar, men det är inga tvivel om att både varv och båtdesigners gärna styr utvecklingen mot allt fler utombordare. Bland fördelarna märks främst bekvämligheten med att få ut motorerna ur båten, vilket gör att ljudnivån sjunker och man får mer plats i båten. En av de största nackdelarna är att bensin utombordare saknar rening av till exempel katalysator, vilket många moderna bensin inombordsmotorer är utrustade med.

MJM 35Z är det kryptiska namnet på Zurn Yachts minsta båt i serien med utombordsmotorer. Modellen lanserades tidigare i år. Den är klassiskt formgiven med moderna lösningar som till exempel dörrar i båtens sidor för att förenkla ombordstigning.

Båten har stora vind- och sidorutor samt ett väl skyddat akterdäck. Kunderna kan välja mellan olika lösningar för glas och rutor, med eller utan eldrift etc.

Båten är en större modell av täckt styrpulpet med bomöjligheter. I fören finns en rejäl kabin med bomöjligheter i två fullängdskojer.

Salongen rymmer både ett stort matbord, pentry och sittplatser runt matbord. Här finns även gott om stuvutrymmen.

För den som inte vill ha utombordare finns båten även med dubbla inombordsmotorer, där Volvo Penta D4 à 260 hk är ett av alternativen.

Fotnot: MJM står för ”Mary Johnstone’s Motorboat”, en hyllning till grundaren av båtföretaget.

 

Tekniska fakta:

Längd:         11,1 m

Bredd:          3,3 m

Djup:            0,6 m

V-botten:      19,7 grader

Vikt:              6,5 ton

Bränsle:       950 liter

Vatten:         220 liter

Info:              http://zurnyachts.com/

 

För den som vill ha en större båt är MJM 43Z ett alternativ. Även den finns med utombordare, där trippel Mercury 350 hk Verado är det största alternativet.

Den båten är på 12,8×3,6 m och väger cirka tio ton.