20 oktober, 2017

Fortsatt tillväxt för Volvo Penta

Volvo Penta fortsätter att öka sin försäljning och redovisar en vinst för tredje kvartalet på 353 Mkr. Samtidigt gör hela AB Volvo ett rekordresultat med en vinst på över 7 miljarder kr för ett enda kvartal.

Den dåliga båtsäsongen i Europa sätter sina spår även i resultatet för ett världsledande företag som Volvo Penta. Men andra marknader, främst Nordamerika, går desto bättre.

Försäljningstillväxten (nettoorderingången) för Volvo Penta inom både industrimotorer och båtmotorer blev 12% till 8 723 enheter. Nettoomsättningen ökade med 8% till 2 662 Mkr (2 465).

I sin senaste rapport skriver företaget:

”Den totala fritidsbåtmarknaden fortsatte på en oförändrad nivå med tecken på en viss nedgång i segmentet för bensinmotorer, men Volvo Penta fortsätter att ta marknadsandelar. På Sydney International Boat Show i augusti lanserade Volvo Penta med framgång sin hittills starkaste motor för fritidsbåtar – en 13-liters dieselmotor med 1 000 hästkrafter.”

Företaget understryker i rapporten vikten av sin nya 1 000 hk motor (bilden nedan), som dock inte har någon större marknad i norra Europa. Den nya 13-litersmotorn passar i yachter upp till 120 fot och premiärvisades vid Cannes Yachting Festival i september i en unik 110 fots Amer Yacht.

En betydande del av Volvo Penta består av industrimotorer, generatorverk med mera. Marknaden för industrimotorer för offroadbruk fortsätter att visa positiva tecken, med en stabil utveckling inom materialhantering och gruvindustrin samt ökad efterfrågan från byggbranschen och segmentet för jordbruksmaskiner. Volvo Penta fortsätter att växa kraftigt inom segmentet för motorer för offroadbruk.