22 oktober, 2017

Volvo Ocean Race 2017–18 har startat

Klockan 14.00 den 22 oktober gick startskottet för Volvo Ocean Race 2017–18 i Alicante. ”Det är fantastiskt att äntligen få komma igång och vi är redo för utmaningen”, säger svensken Martin Strömberg som seglar på båten Turn the Tide on Plastic.

Volvo Ocean Race är världens största havskappsegling, sträcker sig 45 000 sjömil runt jorden och gör ett hamnstopp i Göteborg i juni nästa år. De sju tävlingsbåtarna i startfältet har nu gett sig iväg på den första delsträckan. Etappen är 1 450 sjömil lång och inleds med segling i medelhavet, går förbi Gibraltar, runt ön Porto Santo vid Madeira och avslutas i Lissabon.

– Det kommer bli avgörande att hänga med i täten fram till Gibraltar där det kommer vara mycket vind. Det lag som leder runt Porto Santo kommer att ligga bra till för att vinna etappen, säger Martin Strömberg som seglar med laget Turn the Tide on Plastic.

I startfältet finns flera av världens bästa seglare med meriter från tidigare upplagor av Volvo Ocean Race, America’s Cup och OS. Martin Strömberg har kappseglat runt jorden fyra gånger tidigare och tillför viktig rutin till Turn the Tide on Plastic som har den yngsta besättningen av alla lag i tävlingen. – Vi är inte favoriter på pappret men det viktigaste är att man kan fortsätta utvecklas som lag hela vägen runt jorden. Vi har fokuserat på att bli en sammansvetsad grupp och alla är laddade för att visa vad vi kan.

– Många i min besättning gör Volvo Ocean Race för första gången men de är väldigt duktiga seglare och de vet hur man seglar fort, säger Dee Caffari, skeppare på Turn the Tide on Plastic.

Båtarna väntas gå i mål i Lissabon nästa helg. Tävlingen har totalt elva etapper och banan runt jorden är 45 000 sjömil lång. Det näst sista hamnstoppet är i Göteborg 14–21 juni 2018 innan slutspurten till målgången i Haag, Nederländerna.