21 november, 2017

Superbåtar med foilande kölar i America’s Cup

America’s Cup tänjer gränserna igen. Båtarna som ska användas i den 36:e omgången, som seglas på Nya Zeeland, blir enorma 75-fots enskrovsbåtar med foilande kölar.

Världens främsta segelnation – Nya Zeeland – gjorde ingen besviken när konceptet för de nya America’s Cup-båtarna presenterades 20 november. Det vinnande teamet har som bekant rätten att välja båttyp inför nästa omgång av denna världens mest prestigefyllda tävling.

”Kiwis” valde att gå tillbaka till enskrovsbåtar, men konceptet med 75-fots båtar försedda med jättelika, fällbara sidokölar väcker uppmärksamhet världen över. Tänk bara tanken att båtarna hamnar för nära varandra vid rundning eller start…

Den 36:e upplagan av America’s Cup, som seglas på Nya Zeeland 2021, ser därmed ut att kunna bli ännu en rafflande uppgörelse mellan världens främsta seglare. I de dataanimeringar som har presenterats visas toppfarter på cirka 30 knop, att jämföras med över 40 knop för de foilande katamaraner som användes när America’s Cup avgjordes på Bermudas tidigare i år.

De nya båtarna har tagits fram av The Emirates Team New Zealand och Luna Rossa design team.

Här finns hela protokollet för de nya båtarna: https://www.americascup.com/en/news/10_THE-ANNOUNCEMENT-OF-THE-PROTOCOL-OF-THE-36TH-AMERICAS-CUP.html