24 november, 2017

Max Salminen kandidat till Jerringpriset

Årets seglare, Max Salminen, är en av 14 kandidater till årets Jerringpris. Vinnaren som utses genom omröstning bland hela Sveriges befolkning får ta emot priset på idrottsgalan i Globen 15 januari.

Max Salminen är nominerad främst för sitt VM-guldet i Finnjolle som han vann i början av september på Balatonsjön i Ungern.

Efter OS i Rio 2016, där Max blev sexa, tog han ett uppehåll och inför säsongen 2017 hade han tänkt fortsätta sitt break. Men i våras ändrade han sig och åkte till den stora regattan Trofeo Princesa Sofia på Mallorca där han seglade hem guldet.

Några månader senare stod han som vinnare igen – till på köpet på ett VM med 115 båtar på startlinjen. Nu är Max Salminen en av mycket få svenskar som under de senaste 25 åren lyckats vinna ett VM-guld i en OS-klass.

Jag hade kontroll på mina konkurrenter runt hela banan och guldet i min hand, fram till länsen mot mål när vinden dog lite och både fransmannen och britten gick förbi, berättade Max direkt efter finalen då han inte var helt säker på segern.

– Jag visste inte om jag vunnit när jag gick i mål, precis som det brukar vara när jag vinner stora mästerskap, sade Max och skrattade och syftade på samma förvirring som rådde efter målgången i OS 2012 i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf.

Men då som nu så var det Max som var segrare.

För Max Salminen är VM-titeln ett kvitto på att han är en av de absolut bästa i världen. Han var besviken efter sjätteplatsen i OS i Rio 2016. Men nu är siktet inställt på Tokyo-OS 2020.

– Jag är enormt glad för Max skull. Jag är mycket imponerad av att han i början av året bestämde sig för att ge allt och vinna VM som revansch för missen på OS när bronsmedaljen slank honom ur händerna. Max har den där sällsynta förmågan att våga spänna bågen rejält och inte tveka en sekund på att det är möjligt, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Det är inte så ofta Sverige vinner de stora mästerskapen. Fredrik Lööf tog ju tre VM i Finnjolle på 90-talet och två i Starbåt under 2000-talet. Förutom det så är det bara Therese Torgersson och Vendela Santéns guld i 470, som Sverige har tagit de senaste 25 åren.

Max nominering är givetvis fantastiskt roligt och välförtjänt för Max men också en bra chans för Svensk Segling att synas.

Just nu är det 14 framgångsrika idrottare som man kan rösta på i Jerringprisets första omgång. Den omgången avslutas 20 december kl. 15:00 och då återstår de åtta som fått flesta röster. Dessa åtta ”går till” slutomgången i Globen och de kan man rösta på från och med 22 december kl. 06:00. Omröstningen avslutas på kvällen, 15 januari, i samband med prisutdelningen. Man röstar enkelt via Radiosportens hemsida http://sverigesradio.se/radiosporten

 

Foto: Cserta Gábor.