15 februari, 2018

45 intressenter efter konkurs i Oyster Group

Konkursen i brittiska Oyster Group har rest en hel del frågor. Men ett 45-tal intressenter har samtidigt anmält sitt intresse för att ta över det välkända båtmärket med internationell klang.

Spekulationerna har varit flera till hur ett så stort och välkänt företag kan gå i konkurs så plötsligt. Inte minst efter deras ståtliga lansering av en ny Oyster 745 på boot Düsseldorf för ett par veckor sedan.

Förklaringen kan vara så enkel att företaget har haft för litet eget kapital. Grundaren sålde sitt livsverk till ett riskkapitalbolag som därefter sålde det vidare till ytterligare en investerare. Alla vill tjäna snabba pengar i riskkapitalvärden, men här kanske de gjorde ett misstag. Dessutom är Oyster indraget i en tvist efter det att deras yacht Polina Star III tappat kölen och sjunkit. Försäkringsbolaget hävdar att ett konstruktionsfel är förklaringen och har rest stora skadeståndsanspråk på Oyster Group.

KPMG, som är konkursförvaltare för det konkursade bolaget Oyster Marine Holdings i UK, har fått ta emot 45 intresseanmälningar för att ta över Oyster Yachts varumärke. Det uppgav företagets CEO David Tydeman till den internationella branschtidningen IBI på onsdagen 14 februari. Han bekräftade i en artikel även att huvudanledningen till konkursen var skadeståndsanspråken efter olyckan med Polina Star III utanför Spaniens kust 2015. Hittills har företaget betalat ut £400 000 (4,4 Mkr), men ytterligare £6.8m (75 Mkr) återstår att bli överens om. En summa som kan knäcka den mest ekonomiskt starka

Oyster har i sin tur gjort anspråk på ersättning från underleverantören Bridgland Moulders i Norwich. De har krav på Bridgland för dålig skrovkonstruktion av Polina Star 111 och tre andra yachter – Albatross, Meagan och Reina, som samtliga har reparerats efter olyckan.

En uppgörelse bör vara klar senast i juni i år.

Läs mer om Polina Star III här:

http://wavetrain.net/news-a-views/705-another-major-keel-failure-what-really-happened-to-polina-star-iii