26 februari, 2018

Lexus lyxiga sportbåt byggs av Carver Yachts

Lexus bygger sin nya sportbåt i kolfiber. I motorrummet dånar två femliters V8-motorer à 477 hk från bilföretaget.

Lexus nya konceptbåt, en snabb 42-fots daycruiser, kallas Lexus Sport Yacht. Den har plats för åtta personer och en toppfart på 43 knop.

Båten tillverkas av amerikanska Carver Yachts, som har flera modellserier av större motorbåtar. Konceptet pekar på hur Lexus varumärke skulle kunna utvidgas till nya livsstils- och nöjesprodukter.

Både skrov och däck på Lexus Sport Yacht är tillverkade i vardera ett enda stort stycke. Materialet är en handupplagd kompositkonstruktion med kolfiberarmerad tvåkomponents polyuretanepoxi, det vill säga samma typ av material som används i racingbilar, flygplan och tävlingsbåtar. Skrov och däck är sedan sömlöst sammanfogade över en inre struktur. Tack vare kolfiberkonstruktionen är Lexus Sport Yacht nästan 1 800 kg lättare än motsvarande båt byggd i konventionell teknik med glasfiberarmerad plast. För att minimera vattenmotståndet och ge bättre högfartsegenskaper har båten stegbotten.

Konceptbåten har dubbla 5,0-liters bensin V8-motorer på vardera 477 hk, kopplade till hydraulstyrda utombordsdrev. Maskinerna bygger på samma prestandamotorer som sitter i Lexus supersportmodeller RC F, GS F och LC 500. Motorerna ger båten en toppfart på 43 knop.

På förarplatsen manövreras och övervakas alla funktioner från en touchskärm. Den visar både GPS-navigator, radarbild, ekolod, belysning och infotainment. Armstöden på den elmanövrerade kaptensstolen kan med en knapptryckning fällas ner för att erbjuda sittplatser för två personer.

Den förliga kabinen är på Lexus-vis mycket ombonad med inredningsdetaljer i läder och trä. Den har ståhöjd, en soffa med plats för sex personer och luftkonditionering för ett behagligt klimat även under varma dagar. Där finns också ett fullt utrustat kök med spis, diskho och kylskåp. Dusch finns också under däck. För underhållningen ombord finns ett integrerat audio/video-system från italienska Videoworks, som är uppkopplat i ett lokalt nätverk med internetanslutning via 4G. Dolda Revolution Acousticshögtalare drivna av ett Mark Levinson-slutsteg svarar för bästa tänkbara ljudupplevelse.

Även om Lexus inte förknippas med marina produkter, är båtproduktion inte något nytt inom koncernen. Toyota Marine bildades 1990 och har bland annat byggt både sportfiskebåtar i glasfiber i storlekar från 26 till 30 fot samt större kabinbåtar i aluminium i storlekar mellan 31 och 45 fot i sin Ponam-serie.

Lexus Sport Yacht är ett one-off-bygge, som byggts av Marquis-Carver Yacht Group i Wisconsin.

 

 

Tekniska fakta

Lexus Sport Yacht

Längd 42 fot (12,8 meter)

Bredd 3,7 meter

Antal passagerare 8 personer

Motoreffekt 2 x 477 hk

Topphastighet 43 knop

Info https://carveryachts-scandinavia.dk/