23 mars, 2018

Södra ishavet lever upp till sitt rykte

Volvo Ocean Race-båtarna börjar nu få rejäl smak på de stentuffa förhållanden som Södra ishavet har att erbjuda. Vägen till Kap Horn är sannerligen ingen dans på rosor.

Det har gått en knapp vecka sedan starten av den sjunde etappen av Volov Ocean Race från Auckland till Itajaí, Brasilien. Lagen har gjort en djupdykning söderut och seglar längs med isbergsgränsen. Vattnet är kallare än tidigare och vindarna är starkare. Välkomna till Södra ishavet.

– Det är de värsta förhållandena som finns i tävlingen. Det är kallt vatten, mörka nätter, blåsigare, luften är tyngre och du är långt ifrån allting om något skulle gå snett. Alla tänker lite annorlunda i manövrerna i Södra ishavet eftersom det är mycket farligare, säger Jack Boutell från Dongfeng Race Team.

– Det är en balansgång mellan att göra manövrar snabbt så att man är så lite som möjligt uppe på däck och att vara mera noggrann. Man kan skada sig lätt.

Den kinesiska båten har lyckats med sin navigering och sina manövrar hittills och ledde fältet under natten. Men det är tätt mellan båtarna och placeringarna ändras hela tiden. Bara Scallywag har hamnat på efterkälken. Mycket kan hända innan båtarna slutligen når Kap Horn och sedan Itajaí.

– Det som vi passerade igår kväll var relativt tamt men markerar början på en serie av lågtryckssystem som kommer att föra oss till Kap Horn, säger tredjeplacerade Vestas 11th Hour Racings navigatör Simon Fisher.

– De starka västliga vindarna kryper norrut. Vi kommer under de närmaste dagarna att ha svåra förhållanden med stora hav och massor av gippar ner mot den osynliga isbergsgränsen. Vi vill knappa in avståndet och stanna kvar i gynnsamma vindar.

Medan båtarna närmar sig Kap Horn har isbergsgränsen, som båtarna inte får passera enligt reglerna, flyttats längre söderut av tävlingsledningen. Det ger lagen fler alternativ när de närmar varmare förhållanden. Nyheten har blivit väl mottagen.

– Det har gett oss fler alternativ med vädret vi förväntar oss att se om ungefär fyra timmar. Det är bra nyheter, säger Dee Caffari, som är skeppare på Turn the Tide on Plastic.

Men innan dess väntar några tuffa dagar i Södra ishavet, som gör sitt bästa för att leva upp till sitt rykte. Dongfeng Race Teams ledning är väldigt knapp. MAPFRE är hack i häl och gör nu allt för att anlända först till Kap Horn och inkassera den extrapoäng som delas ut till det lag som rundan Sydamerikas legendariska sydspets först.