29 mars, 2018

Faster 625 i två versioner – Arbetshästar utan tjafs

Finländska Faster står för de här två nyheterna. Det är ett par av de mest funktionella och robusta aluminiumbåtar som vi har kört.

Ibland är det en ren välsignelse att uppleva en båt som är vad den utger sig för att vara. Båtar som träffar sin målgrupp med stor precision.

Finländska Faster 625, som finns både med enkel- och dubbelpulpet, är kanske ingen estetisk pärla, men den bjuder på funktion, komfort och användarvänlighet.

Detta är solida båtar med bra teknisk kvalitet. De ligger relativt högt i pris, men innehåller i stället en rad praktiska detaljer. De är inte pyntade med onödiga detaljer utan är renodlade, funktionella båtar med stora stuvutrymmen, goda sjöegenskaper och väl dimensionerade tekniska lösningar.

Faster importeras av TerhiTec Sverige, vars finländska huvudman även står bakom Silver och Terhi. Båtarna är inte riktigt etablerade på den svenska marknaden, men förtjänar att uppmärksammas av de kunder som letar efter en riktigt fin och praktisk aluminiumbåt.

Skroven är identiska för SC- och CC-modellerna. Kunden kan anpassa båten efter behov, främst genom att välja enkelpulpet (CC) eller dubbelpulpet (SC). Pulpeterna är tillverkade i solid, rotationsgjuten plast med vindrutor och dörr i glas. Därför levereras de med vindrutetorkare som standard (det blir repor i plexiglas, i motsats till härdat glas).

Styrpulpeterna är disponerade så att det är enkelt att montera extrautrustning på dem. En detalj som visar att båtarna är designade av erfaret båtfolk är att en huvudströmbrytare i hög kvalitet är placerad på pulpeten vid tändningslåset. Här sitter också automatsäkringarna lätt åtkomliga. I pulpeterna är det också bra med plats för småsaker, burkhållare och så vidare. Både SC och CC-versionen levereras som standard med 9 tums Raymarine Axiom-plotter och ekolod.

Producenten erbjuder ett brett utbud av extrautrustning. Bland annat targabåge och T-top. På fribordens insidor finns spår för fäste av diverse utrustning, bland annat fästanordningar för säkring av last, extra förvaringsboxar eller sittbänkar.

Föröver finns två långa stuvutrymmen. I fören av pulpeten finns även en bred aluminiumlucka med plats för fendertar och tampar. I sin enklaste version har båda båtarna ett rent och öppet fördäck med ordentlig plats

Den 6,25 meter långa båten är godkänd för hela tio personer, vilket betyder att den har en imponerande lastkapacitet. Däckslayouten vittnar om att den är gjord för praktisk användning med bred stäv och en stor platta stiga ombord på.

Faster 625 är en njutning att köra. Skrovet är mycket fint stötdämpat tack vare flytmaterial i polyuretan och båten går väldigt mjukt, kontrollerat och framför allt torrt i sjön. Med max motor på 150 hk är toppfarten över 40 knop.

Text: Atle Knutsen Foto: Lars-Åke Redéen

 

Tekniska fakta

Längd:         6,25 m

Bredd:          2,35 m

Vikt:              860 kg

Bränsle:       140 liter

Personer:    10

Motor:           115–150 hk

Toppfart:      41 knop (Honda BF150)

Pris:              489 900 kr (Honda 150 hk)

CE-klass:     C

Info:              www.faster.fi/se-se