30 mars, 2018

Team Brunel först runt Kap Horn

Team Brunel (NED) med legendaren Bouwe Bekking som skeppare var först runt Kap Horn. Martin Strömbergs Turn the Tide on Plastic ligger sexa i den sjunde etappen av Volvo Ocean Race.

Det har nu gått tre dygn sedan den tragiska incidenten där Scallywags besättningsman John Fisher föll över bord och försvann. Scallywag har avbrutit etappen, seglar mot Chile och får assistans från tävlingsledningen i Alicante. Mer detaljer om händelsen finns i en uppdatering från laget här.

De senaste dagarna har varit dramatiska. Det har dessutom varit mycket tuff segling i Södra ishavet för alla team med svåra väderförhållanden och hård vind.

Men de första båtarna i fältet har nu nått Kap Horn, den mytomspunna södra udden av Sydamerika. Det nederländska laget Team Brunel passerade klockan 13.01 UTC (15.01 svensk tid) den geografiska position som bestämts som rundningsplats. Det gav dem också ett extrapoäng.

– Besättningen är väldigt, väldigt, väldigt trötta, säger, säger Bouwe Bekking, skeppare på Team Brunel som nu gör sitt åttonde Volvo Ocean Race.

– Även om vi leder är det ingen jubelstämning ombord. Att vi förlorat John sitter djupt hos oss. Jag tänker på honom flera gånger varje timma.

Två timmar efter Team Brunel runt udden var tvåan Vestas 11th Hour Racing.

– Det har troligtvis varit den tuffaste etappen i Södra ishavet på väldigt länge. Jag gör mitt femte race och kan inte minnas något som varit lika svårt. Som vanligt blåser det 35–40 knop och det har inte varit en lugn stund de senaste tio dagarna, säger Vestas navigatör Simon Fisher.

– Vi tänker på vad det betyder att runda Kap Horn och tar en paus för att tänka på John och Scallywag som gått genom något fruktansvärt. Det här är ett passande tillfälle för att hedra dem.

Trea och fyra ligger ärkerivalerna i den totala poängtabellen av Volvo Ocean Race, Dongfeng Race Team och MAPFRE. Etappen som nu pågår ger dubbla poäng. Längre bak seglar Turn the Tide on Plastic och Team AkzoNobel. De väntas runda Kap Horn under kvällen.

– För många i vårt lag är detta längre söderut än de någonsin varit. Sex personer ombord har aldrig varit i Södra ishavet tidigare. Nu är de på väg runt Kap Horn vilket det inte är så många som får göra, säger Dee Caffari, skeppare för Turn the Tide on Plastic.

– De tragiska nyheterna den här veckan har fått oss alla att inse hur sårbara vi är här nere, hur ogästvänlig naturen är här, hur snabbt saker kan gå fel och att vi alla har förlorat en vän.

Efter seglingen i Södra ishavet väntar mildare förhållanden på väg norrut mot Itajaí. Det återstår fortfarande en vecka till etappmålet. Delsträckan från Auckland till Itajaí är den längsta i Volvo Ocean Race 2017-18, den är 7 600 Nm lång. Starten gick den 18 mars och ankomsten i Brasilien är beräknad till den 4–5 april.