4 april, 2018

Prisad renovering av sillabåten ”Bessie”

Renoveringen av den skånska 7,6 m långa sillabåten Bessie byggd 1909 har utsetts till ”Årets renovering” för båtar under 40 fot, tillsammans med fem andra europeiska projekt. För arbetet svarar ett skånskt båtbyggeri.

Det är bröderna Ravanis från Nyhamns Såg & Båtbyggeri i skånska Bräcke som står bakom den 1 859 timmar långa renoveringen av ”Bessie”. Den prestigefyllda utmärkelsen har röstats fram av 10 000 av tidningen Classic Boats läsare. Att få en renovering utsedd till ”Årets renovering av båtar under 40 fot” är därmed en mycket stark, internationell bedrift.

Bröderna Ravanis fanns själva på plats hos världens äldsta segelklubb, The Royal Thames Yacht Club i London, för att ta emot priset.

För drygt två månader sedan fick de veta att deras omfattande renovering av den skånska sillabåten Bessie blivit nominerad i klassen ”Årets renovering” för båtar under 40 fot, tillsammans med fem andra europeiska projekt:

http://awards.classicboat.co.uk/restoration-of-the-year-under-40ft/

Fler än någonsin tidigare av Classic Boats mer än 50 000 läsare i 126 länder har röstat fram årets vinnare. Tidningens redaktör, Rob Peake, säger:

”The article we published on Bessie’s painstaking restoration made clear the lengths which Martin and Mathias went to recreate this wonderful boat as she was. Clearly it struck a chord with our readers who have voted her their favourite in a very competitive category.  It is wonderful to know that Bessie is still used for the purpose she was built for more than a century ago.”

Reportaget om Bessies renovering publicerades i Classic Boat i juni 2017.