25 april, 2018

Göteborgare i topp i det virtuella Volvo Ocean Race-spelet

– Jag tror att jag har bra chanser, säger Martin Baerveldt från Göteborg som vunnit två etapper i Volvo Ocean Race virtuella spel. Nu siktar han på att bli totalsegrare.

I söndags startade den åttonde etappen av Volvo Ocean Race. Parallellt med att världens bästa seglare gör upp på havet pågår en annan kamp framför datorskärmar världen över. Det nätbaserade Volvo Ocean Race-spelet lockar över 100 000 spelare.

Martin Baerveldt, som i spelet är bättre känd som Tessa94, vann den senaste etappen till Itajaí i Brasilien med 19 sekunders marginal. Det var hans andra etappseger i spelet.

– Det är kul och det har gått ganska bra! Jag har spelat det två gånger innan, men detta är första gången jag vinner något. Jag spenderar mycket tid med det, säger Martin Baerveldt.

Hur mycket tid beror på omständigheterna.

– När vinden är konstant är det rätt enkelt att segla. Då lägger jag tre timmar om dagen. När det krävs lite mer kan det bli upp till tolv timmar. Vill man vinna spelet behöver man lägga så mycket tid, säger han.

Spelet går ut på att man har sin båt – en Volvo Ocean 65 precis som i den riktiga tävlingen – och sätter sin kurs. Sedan ställs man inför en rad utmaningar i navigeringen. Etapperna är samma som för de riktiga seglarna, de startar samtidigt och spelet pågår dygnet runt fram tills man når målet.

– Spelet uppdateras varje minut och laddar ner riktig väderdata. Det blir i princip lika komplicerat som att segla med någon av de riktiga båtarna. Man behöver göra nästan lika många navigationsbeslut, säger han.

Martin Baerveldts taktik går ut på att hänga med en större grupp båtar för att sedan stå för ett genidrag.

– Jag brukar hålla mig till en stor grupp som seglar tillsammans för att inte ta för stora risker. Om det sedan finns en möjlighet att välja något lite annorlunda så att man får en ledning så brukar jag ta den. Som sist när jag gick runt Falklandsöarna på ett annat sätt än de flesta av de andra, säger Martin Baerveldt.

Han är med och kämpar i toppen av totaltabellen.

– Det ser bra ut. Jag ligger bra till och borde kunna vinna totalt. Men det är inte över än. Det är många poäng kvar att spela om. Det kommer krävas att man håller uppe det nu och kämpar hela vägen in, säger göteborgaren.

Till vardags pluggar han till civilingenjör på Chalmers tekniska högskola, där han är inne på sista året på utbildningen.

– Man behöver inte vara närvarande på spelet hela tiden utan kan planera in manövreringar och välja när man spenderar sin tid. Det är viktigt för mig, säger 23-åringen, som i yngre tonåren seglade optimistjolle.

Han följer tävlingen närmast slaviskt.

– Jag brukar kolla vad de säger om vädersituationen. Då kan man få tips om vad man ska tänka på i spelet, för det är relevant vad de riktiga båtarna får för väder, säger han.

Martin Baerveldt, som tidigare haft som sommarjobb att vara seglingsinstruktör för barn, berättar att det har växt fram en gemenskap runt spelet.

– Vi svenskar har en Facebook-grupp som det chattas rätt mycket i och spelet har en meddelandeservice där man kan prata. Jag har fått kontakter.

Han ser fram emot hamnstoppet i Göteborg.

– Jag kommer definitivt att komma ner och titta, lovar han.

Läs mer om det virtuella Volvo Ocean Race-spelet: https://www.volvooceanrace.com/en/game.html