26 april, 2018

Team First Race coachar fler seglare runt Gotland

Race Coacher ska göra det lättare för nya deltagare att komma till start i ÅF Offshore Race.

– Vi vill att fler ska få vara med om äventyret att segla runt Gotland, säger Stefan Rahm, klubbdirektör för KSSS.

ÅF Offshore Race är en tävling för elitteam och för amatörer som vill vara en del av en stor havskappsegling. Och tävlingen har i flera år jobbat för att locka nya deltagare. Nu har man jobbat försökt identifiera vilka hinder som kan upplevas finnas för att komma till start för de som funderar på att anmäla sig.

– Vi vet att det finns många som vill delta och som planerar att göra det varje år men som inte gjort det för att de ser en rad hinder på vägen fram till startlinjen, säger Stefan Rahm.

Förra året tog man bort kravet på att deltagande båtar ska ha en livflotte ombord, något som tidigare varit ett hinder för en del att delta. Där var det dyr utrustning som satte stopp men enligt Stefan Rahm handlar det också om att komma över en kunskapströskel.

– Man upplever att det är krångligt att förstå regelverket kring inbjudan och Notice of Race. Det är inte skrivet för förstagångsdeltagare men det är väldigt synd att tappa potentiella deltagare redan där.

Team First Race är hjälpmedel för att komma över den tröskeln. Tävlingen har fyra stycken coacher som har erfarenhet från ÅF Offshore Race och andra stora internationella regattor. Deras mål är att nya deltagare ska förstå att det inte är så svårt att komma till start.

De förklarar regler och vad som gäller tekniskt med redskapskrav och besiktning av båten innan start. Inom havskappsegling finns det många praktiska saker att tänka på och då kan det underlätta att ha en guide till allt från navigation och segelsättningar till vaktscheman och att köpa proviant.

– I första hand handlar det om att få den kunskap som behövs för att komma runt Gotland på ett tryggt sätt. Nästa steg är att genomföra tävlingen så bra som möjligt, att hitta rätt taktik och att finslipa seglingen.

ÅF Offshore Race startar den 1 juli och de som nu funderar på att vara med kan anmäla sig fram till och med den 1 juni.

Läs mer om Team First Race och tävlingens Race Coacher här.

Medverkan i Team First Race är helt kostnadsfritt och du anmäler dig genom att skicka ett mail till firstrace@ksss.se

 

Bilden: Starten för ÅF Offshore Race 2018 går söndagen 1 juli. Foto: Oskar Kihlborg.