27 april, 2018

Tvist om namn på svenska båtmässor

Det pågår en tvist om rättigheterna till namnen Öppna Varv och Öppet Varv. Hallberg-Rassy har stämt branschorganisationen Sweboat (Båtbranschens Riksförbund), som i sin tur stämmer det västsvenska varvet tillbaka.

Konflikten grundar sig på rättigheterna till namnen Öppna Varv och Öppet Varv. Hallberg-Rassy (HR) har stämt Sweboat vid Patent- och marknadsdomstolen och påstått att Sweboat har gjort intrång i HR:s ensamrätt (sedan oktober 2016) till varumärkena Öppet varv och Öppna varv samt krävt att Sweboats domännamn oppnavarv.nu ska överföras till HR.

– Det är otroligt trist att hamna i den här situationen. Men vi är starka i tron på att vi har agerat rätt och vi tar vara på våra medlemmars intressen just nu. Vi vill aktivt förhindra att någon i branschen ska skaffa sig ensamrätt på så allmängiltiga ord som öppet varv och öppna varv, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.

– Hallberg-Rassy har försökt häva rättigheterna till Öppna Varv på Ostkusten, där namnen har använts i Viggbyholm och Norrtälje för att få ensamrätt till namnet. Det reagerade vi starkt på.

Sweboat äger sedan långt tidigare domänen www.oppnavarv.nu som användes av Sweboat för att informera bransch och besökare att organisationen inte längre arrangerar Öppna Varv på Orust och Sweboat numera istället arrangerar Marstrand Boat Show.

Sweboat menar att båda namnen är ”allmänna begrepp”. Det är Sweboats uppfattning att benämningarna Öppet varv och Öppna varv är beskrivande benämningar som alla i båtbranschen måste få använda och som inte ska tillhöra en aktör ensam.

– Både Öppet Varv och Öppna Varv är enligt konstens alla regler inregistrerade varumärken för Hallberg-Rassy. Vi förväntar oss att man respekterar lagar och regler, det branschförbundet håller på med är varumärkesintrång, säger Magnus Rassy, vd för Hallberg-Rassy i en kommentar till Båtliv.

Lars-Åke Redéen

Bild från Ellös, Öppna Varv 2015.