Tvist om namn på svenska båtmässor

Det pågår en tvist om rättigheterna till namnen Öppna Varv och Öppet Varv. Hallberg-Rassy har stämt branschorganisationen Sweboat (Båtbranschens Riksförbund), som i sin tur stämmer det västsvenska varvet tillbaka.

Konflikten grundar sig på rättigheterna till namnen Öppna Varv och Öppet Varv. Hallberg-Rassy (HR) har stämt Sweboat vid Patent- och marknadsdomstolen och påstått att Sweboat har gjort intrång i HR:s ensamrätt (sedan oktober 2016) till varumärkena Öppet varv och Öppna varv samt krävt att Sweboats domännamn oppnavarv.nu ska överföras till HR.

– Det är otroligt trist att hamna i den här situationen. Men vi är starka i tron på att vi har agerat rätt och vi tar vara på våra medlemmars intressen just nu. Vi vill aktivt förhindra att någon i branschen ska skaffa sig ensamrätt på så allmängiltiga ord som öppet varv och öppna varv, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.

– Hallberg-Rassy har försökt häva rättigheterna till Öppna Varv på Ostkusten, där namnen har använts i Viggbyholm och Norrtälje för att få ensamrätt till namnet. Det reagerade vi starkt på.

Sweboat äger sedan långt tidigare domänen www.oppnavarv.nu som användes av Sweboat för att informera bransch och besökare att organisationen inte längre arrangerar Öppna Varv på Orust och Sweboat numera istället arrangerar Marstrand Boat Show.

Sweboat menar att båda namnen är ”allmänna begrepp”. Det är Sweboats uppfattning att benämningarna Öppet varv och Öppna varv är beskrivande benämningar som alla i båtbranschen måste få använda och som inte ska tillhöra en aktör ensam.

– Både Öppet Varv och Öppna Varv är enligt konstens alla regler inregistrerade varumärken för Hallberg-Rassy. Vi förväntar oss att man respekterar lagar och regler, det branschförbundet håller på med är varumärkesintrång, säger Magnus Rassy, vd för Hallberg-Rassy i en kommentar till Båtliv.

Lars-Åke Redéen

Bild från Ellös, Öppna Varv 2015.

2 reaktioner till “Tvist om namn på svenska båtmässor”

 1. Ja, Sweboat har visat sig vara ingenting annat än en rejält opålitlig organisation som inte drar sig för att sticka kniven i ryggen på sina egna och till och med ta till riktigt fula och rent olagliga metoder för att lura oss vanliga båtägare.
  Det är tur att media rapporterar om saken så vi får veta hur det ligger till.
  De få argument de framför som “försvar” för sitt agerande är ju bara rent patetiskt. “Samla branschen”, ja, oj vad samlad den blev. Men vill ha saker för de som inte är båtintresserade…. sweboat kanske skulle fungera lite över varför de finns till…
  Öppet Varv på Orust är årets höjdpunkt och så hoppas vi att det förblir. En höjdare för barnen att få se hur båtar blir till, på riktigt. Ett av få kvarvarande riktiga hantverk här i landet. Men för sweboat är det visst viktigare att servera något för icke båtintresserade. Gud så otroligt korkat.

  1. Hej, Filip,
   Det var starka ord. Sweboats enda uppdrag och mission är att värna och främja båtlivet. Det gör vi bl a genom att arrangera breda, tillgängliga mässor, där alla – befintliga båtägare eller ej – på ett samlat sätt kan få ta del av allt det fantastiska med båtlivet. Oavsett storlek på plånboken. Hälsar Mats Eriksson, VD på Sweboat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*