31 maj, 2018

Nästa Volvo Ocean Race startar 2021 med nya ägare

Volvo Ocean Race 2017–18 närmar sig en spännande avslutning i juni Haag. Organisationen bekräftar nu att nästa upplaga startar 2021 med nya ägare.  

Atlant Ocean Racing Spain, lett av Richard Brisius, Johan Salén och Jan Litborn, kommer att ta över Volvo Ocean Race från Volvo Group och Volvo Cars, som ägt tävlingen tillsammans de senaste 20 åren.

Brisius, Salén och Litborn har lång erfarenhet av den framstående jorden-runt-kappseglingen efter att ha jobbat med sju upplagor av Volvo Ocean Race de senaste 28 åren. Brisius och Salén startade som seglare i tävlingen 1989-90 och blev därefter framgångsrika som projektledare för lag som EF Language (1997-98) och Ericsson 4 (2008-09). I den senaste upplagan av tävlingen skötte de Team SCA som seglade med en kvinnlig besättning.

I november 2017 utsågs Brisius och Salén till President respektive co-President för den pågående upplagan av Volvo Ocean Race.

– Historien om kappseglingen runt jorden är inspirerande och framtiden är väldigt lovande, säger Brisius. Tävlingen handlar om människor och jag ser ödmjukt fram emot att jobba med några av världens främsta professionella idrottsutövare såväl som ledande partners och värdstäder till tävlingen.

– Jag är lyckligt lottad med att många av mina drömmar har gått i uppfyllelse. Först min dröm om att segla tävlingen, följt av drömmen om att ha hand om ett lag och nu drömmen om att kunna styra framtiden för tävlingen.

– Vi har långsiktiga mål och är fast beslutna om att tävlingen kommer gå från styrka till styrka som ett hållbart ledande internationellt evenemang. Jag ser fram emot att vara en del av att utveckla den här unika tävlingen genom att samarbeta med lag, städer, Volvo och alla våra viktiga partners.

Organisationen överväger att ha två båtklasser i tävlingen 2021, möjligtvis med den existerande entypsklassen Volvo Ocean 65 och en annan klass, som ännu inte bestämts, i samma tävling.

– Vi kommer att fortsätta förnya oss, och det är positivt att vi från dag ett kan tänka långsiktigt eftersom vi redan har säkrat resurser för att kunna genomföra nästa race, säger Salén.

– Att öppna upp för en annan redan existerande klass skulle ge oss tillgång till båtar som passar för jorden-runt-kappsegling, som är högteknologiska och som redan finns. Vi ser det som ett sätt att utmana de bästa seglarna i världen i en klass som uppmanar till utveckling och som befinner sig längst fram i sportens utveckling.

Det nuvarande ledarskapet för Volvo Ocean Race kommer att fortsätta att jobba med intressenter till tävlingen de kommande veckorna. Detta för att föra tävlingen till nästa nivå kommersiellt och sportsligt och planen är att tillkännage mer information i slutet av den här upplagan av Volvo Ocean Race.

Nästa tävling startar 2021, men en till betydelsefull seglingsaktivitet planeras äga rum så tidigt som möjligt för att ge intressenter en längre tid av aktivering inför starten av nästa race och för att ge framtida lag möjlighet att bygga upp ett omfattande träningsprogram.

Volvo Cars kommer att fortsätta som sponsorer till racet 2021, och det pågår en diskussion med nuvarande hamnstäder och sponsorer om tävlingen 2021 och seglingsaktiviteter som sker innan dess.

– Volvo Ocean Race har varit ett utmärkt sätt för oss att stärka våra kundrelationer och varumärke samtidigt som vi skapat engagemang och kunnat presentera företaget och våra produkter för en global publik, säger Kina Wileke, Executive Vice President för Volvo Group Communication.

– Efter 20 år tycker vi att det är dags att överlåta ansvaret för den här prestigefyllda tävlingen till en ny och kompetent ägare som har fokus, erfarenhet och kunskap för att utveckla tävlingen ännu mer, säger Björn Annwall, Senior Vice President på Volvo Cars.

– Volvo Cars kommer att fortsätta att stödja nästa race som sponsor med ett speciellt fokus på hållbarhet”.

Den pågående upplagan av Volvo Ocean Race star

tade i Alicante, Spanien i oktober 2017 och fortsätter som planerat.

Leg 8 from Itajai to Newport, day 5 on board Turn the Tide on Plastic. 27 April, 2018.

På vattnet har tävlingen varit otroligt spännande och den närmar sig en av de jämnaste avslutningarna någonsin.

På land har den här upplagan av tävlingen nått nya nivåer när det gäller mediavärde, besökare i evenemangsområden, engagemang från fans och gett avsevärda ekonomiska värden till hamnstäderna.

Volvo Ocean Race 2017–18 avslutas i Haag 30 juni.