8 juni, 2018

Kända vattensportare för plastfria hav

Idag är det den Internationella Världshavsdagen och Greenpeace är glada över att ha ett gäng av Sveriges främsta vattensportare med oss i kampen för plastfria hav: Proffssurfarna Freddie Meadows, Tim Latte, Mia Maria Petersson, Adam Widén och hela Svenska Surfförbundet; Kanotisterna Susanne Gunnarsson och Sofia Paldanius; Äventyraren Annelie Pompe och världsomseglarna familjen Hammarberg kommer alla vara ambassadörer för kampanjen Plastkampen.

Plastkampen är en engagemangs- och insamlingskampanj som startar den 8:e juni och pågår t.o.m. 31 augusti. Alla som älskar havet kan gå med i Plastkampen genom att stötta en av våra ambassadörer eller starta en egen insamling på plastkampen.se.

– Vårt beroende av havet, förutom en plats för sport och rekreation, är livsavgörande. Människan är beroende av havet men havet är helt oberoende av människan. Det överutnyttjande av havets resurser och den förorening vi människor orsakar måste upphöra. Vi svenska surfare och det Svenska Surfförbundet ställer oss stolta bakom Greenpeace kampanj, #Plastkampen. Vi vädjar till mänskligheten att behandla havet med samma respekt som vi vill att våra gäster skall uppföra sig hemma hos oss i vårt eget hem, säger Peter Klang Ordförande för Svenska Surfförbundet.

Plastföroreningarna av våra hav är ett av de mest akuta miljöproblemen. Över 8 miljoner ton plast hamnar i våra hav varje år. Det är lika mycket som 3,2 miljoner olympiska simbassänger eller en lastbil full av plast – varje minut. Nära 90% av den plast som produceras globalt återvinns aldrig.

– Plasten hotar havens sköra ekosystem och leder till långsam, plågsam död för sköldpaddor, fiskar, sjöfåglar, delfiner och valar som misstar plasten för mat eller trasslar in sig i den och drunknar. Engångsplast som bara används under några minuter förorenar haven under flera århundraden och det är en naiv förhoppning att återvinning kan lösa problemen som vår enorma användning av plastprodukter skapar. Det viktigaste vi kan göra är att sätta press på makthavare och företag för att minska produktionen – och i slutändan konsumtionen av plast, säger Rosanna Endre ansvarig för havsfrågor på Greenpeace Sverige.

Greenpeace har som oberoende miljöorganisation kämpat för positiv samhällsförändring både lokalt och globalt i snart 50 år, allt tack vare privatpersoners engagemang och ekonomiska stöd. Pengarna som samlas in genom Plastkampen går till Greenpeace fortsatta arbete för haven.

Greenpeace miljöarbete är baserat på vetenskap och forskning, och så sent som igår släppte vi en ny internationell rapport som visar hur plastföroreningar även finns i de mest avlägsna haven i Antarktis.

 

Ambassadörerna som deltar i Plastkampen:

Adam Widén, surfare och grundare av Indian Ocean Surf Club

Susanne Gunnarsson, olympisk guldmedaljör

Maria Petersson, professionell surfare

Annelie Pompe, professionell äventyrare

Sofia Paldanius, femfaldig OS-kanotist

Familjen Hammarberg, Världsomseglare

Tim Latte, Professionell Surfare & outdoors entusiast

Svenska Surfförbundet

Freddie Meadows, Professionell surfare och grundare av Freddie Meadows Getaways

Info: www.plastkampen.se