8 juni, 2018

Nästan varannan båt har krävt reparation senaste året

I en undersökning utförd på uppdrag av Blocket uppger 46 procent av svenska båtägare att deras båt krävt någon slags reparation under de senaste tolv månaderna. Vanligaste skälet har varit fel på motorn eller drivlinan. När nu högsäsongen för begagnathandeln av båtar inleds lyfter Blocket sina bästa tips för att undvika att köpa en båt som snart kräver service.

Maj är den månad då privathandeln av båtar är som störst på Blocket. För köparna är det viktigt att bedöma båtens skick och säkerställa all funktionalitet. I Blockets undersökning, i samarbete med Yougov, anger närmare varannan båtägare, 46 procent, att deras båt krävt reparation.

– Båtköpet är en stor investering som man vill känna sig trygg med. Att upptäcka dolda fel är emellertid en utmaning för de allra flesta. Det gäller att inte vara stressad utan ta sin tid att gå igenom båten utvändigt, invändigt och testa både elektronik, körfunktioner och inte minst motorn. Ett riktigt bra tips är att ta med sig en vän eller familjemedlem – fyra ögon ser förstås bättre än två, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Vanligaste åtgärden har gällt motorn eller drivlinan följt av elektronik och skrov.

– Motorer och elektronik gillar inte fukt, salt eller långa perioder av stillastående följt av intensiv belastning under kort tid, dock så är det just så deras tillvaro ofta ser ut. Halva året står båtarna still på land, ofta utomhus, för att på våren kastas i sjön och användas när solen tittar fram. Det är även vanligt att man slarvar med service eller väljer att “göra det själv” vilket ökar risken för haverier, säger Linnéa Aguero.

Segelbåt: sju vanligaste reparationerna bland senaste tolv mån:

 • Motor/Drivlina, 29%
 • Elektronik, 27%
 • Kök/pentry, 23%
 • Interiör, 22%
 • Toalett, 21%
 • Styrning, 20%
 • Skrov, 19%

 

Motorbåt: sju vanligaste reparationerna bland senaste tolv mån:

 • Motor/Drivlina, 22%
 • Elektronik, 17%
 • Skrov, 14%
 • Styrning, 11%
 • Lanternor/belysning, 9%
 • Kringutrustning ex. ankarspel, bogpropeller, 9%
 • Interiör, 8%

Blockets bästa besiktningstips

 1. Stäm träff med säljaren och var tydlig med att du kommer vilja provköra båten och testa all funktionalitet. Om det är möjligt besiktiga båten både på land och i vattnet. Vill du vara på säkra sidan anlita en oberoende besiktningsman.
 2. Se till att du har tid – är du stressad riskerar du att förbise detaljer.
 3. Ta med ett extra par ögon, gärna någon båtkunnig i din familj eller bekantskapskrets.
 4. Be att få se servicehistorik.

”Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16–20 april 2018 har sammanlagt 605 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor +18 år i Sverige som antingen äger en/flera båtar eller överväger att köpa båt.”