8 juni, 2018

Therese Alshammar ger barn vattentrygghet

Att vara trygg i vatten och att kunna flyta är livsviktigt och ett första steg för barn i att lära sig simma. Alla föräldrar har dock inte möjlighet att gå på babysim eller annan vattenträning med sina barn. Därför lanserar Trygg-Hansa Babybojen, ett utbildningsprogram under ledning av den före detta elitsimmerskan Therese Alshammar, som ska hjälpa föräldrar att lära sina barn vattentrygghet hemma i badkaret eller badbaljan.

Pressmeddelande:

Bara en av fyra föräldrar (26 procent) går på babysim tillsammans med sitt barn, enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa. Tidsbrist, hög kostnad eller dålig tillgänglighet gör att det för många föräldrar inte är ett alternativ. Samtidigt är det viktigt att tidigt öva vattentrygghet och vattenvana med sitt barn för att undvika olyckor i samband med vatten. Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett och sex år.

För att alla föräldrar ska kunna ge sina barn en trygg relation till vatten lanserar nu Trygg-Hansa Babybojen, ett utbildningsprogram för vattentrygghet i hemmet som har utvecklats tillsammans med Trampoolin babysim och simskolor och den före detta elitsimmerskan Therese Alshammar.

– Målet med Babybojen är att möjliggöra för alla barn att få vattenvana och därigenom bidra till att minska antalet olyckor. Det gör vi genom att göra föräldrar medvetna om farorna, men också glädjen, med vatten och ge dem verktyg för att tidigt kunna lära sina barn vattentrygghet. Många föräldrar upplever att deras egen otrygghet vid vatten smittar av sig på barnet, därför är det bra att börja öva i en miljö där man själv känner sig trygg – hemma i badrummet, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Nio av tio föräldrar (89 procent) anser att hur trygga eller otrygga de känner sig i vatten kan påverka hur tryggt deras barn känner sig i eller vid vatten. Nio av tio föräldrar (91 procent) upplever att deras barn är tryggt i badkar, medan bara sex av tio (62 procent) upplever att barnet är tryggt i sjö och knappt sex av tio (57 procent) att det är tryggt i hav.

Även om tre av fyra föräldrar (75 procent) uppger att de tränar i badkaret eller i badbaljan för att vänja sitt barn vid att vara i vatten, är det få som vet vilka kunskaper barnet behöver ha med sig för att så småningom känna sig trygg i att börja träna på att simma. I Babybojen ger Therese Alshammar, tillsammans med sin son Ted, instruktioner till tio övningar i de tre kategorierna ”Vattenglädje”, ”Vattenbalans” och ”Vattenkoll” – som tillsammans skapar vattentrygghet. Övningarna har olika svårighetsgrad och lämpar sig bäst för barn mellan 0 och 2 år.

– Jag vill ge alla barn möjlighet att få det min mamma gav mig, nämligen en självklar relation till vatten, fylld av glädje och trygghet. Bebisar har ett naturligt förhållningssätt till vatten, men vattenvana är en färskvara och därför är det viktigt att återkommande träna med sitt barn. Ju tidigare man börjar desto bättre, även nyfödda bebisar kan öva vattenvana, säger Therese Alshammar.

 

Fler resultat från undersökningen

  • 57% av föräldrarna uppger att de brukar bada inomhus i badkar med sitt barn, 51% att de duschar med sitt barn, 44% att de badar i pool inomhus, 37% att de badar i sjö och 34% att de badar i hav.
  • 98% av föräldrarna uppger att de känner sig mycket eller ganska trygga med att vistas i badkar. Motsvarande siffra för pool är 95%, för sjö 91% och för hav 86%.
  • 91% av föräldrarna uppger att de upplever att deras barn är tryggt i badkar. Motsvarande siffra för pool är 77%, för sjö 62% och för hav 57%.
  • 89% av föräldrarna anser att hur trygga eller otrygga de känner sig i vatten kan påverka hur tryggt deras barn känner sig i eller vid vatten.
  • Tre av fyra föräldrar (75%) tränar på att vänja sitt barn vid att vara i vatten i badkaret eller badbaljan. Motsvarande siffra för bassäng är 56%, för sjö 33%, i havet 33%, på babysim 26% och på plask och lek eller simskola 22%. Var tionde (10%) övar inte vattenvana med sitt barn utöver vanlig dusch/bad.

 

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa i syfte att undersöka föräldrars inställning till deras barns säkerhet kring vatten. Målgruppen för undersökningen är föräldrar/hushåll med barn födda 2014 och senare från den svenska allmänheten. Totalt har 1034 intervjuer genomförts under perioden 8–16 april 2018. Deltagarfrekvensen var 66%. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.