11 juni, 2018

Eldrift från Volvo Penta 2021

Volvo Penta har nu deklarerat när företaget kommer att presentera en helt elektrisk drivlina. 2021 presenteras både el- och hybriddrift från den svenska motorgiganten.

Det är ingen större hemlighet att Volvo Penta har haft försök med både el- och hybriddrift på gång en längre tid. Knappast någon överraskning heller.

Desto viktigare är det nu när företaget officiellt säger att 2021 ska detta presenteras. Det sätter press på företagets teknikutveckling och det är en viktig nyhet för både båttillverkare och båtköpare.

Bakom beslutet finns bland annat de många erfarenheter som hela Volvo Group har av hybriddrift och eldrift av bilar, bussar och lastbilar. Volvo Penta säger att deras nya framdrivningssystem visar att företaget är långsiktigt beslutsamt att satsat på dn tekniken.

– Volvo Penta välkomnar omställningen till eldrift och kommer att vara i frontlinjen för att leverera kompletta lösningar för kunder som väljer denna nya teknologi, säger Björn Ingemanson, vd för Volvo Penta.

– Vi kommer att ta ett fullständigt leverantörsansvar och hjälpa våra kunder i övergången till den nya teknologin. Det kommer att ske gradvis, applikation för applikation.

Det här är bara början på en lång tid av förändring, enligt Pentachefen. Diesel och bensindrift kommer fortsatt att vara det lämpligaste för åtskilliga kunder under många år.

– Volvo Penta är redan flera år inne i arbetet att byta till elektrifierade drivlinor, säger Johan Inden, chefsingenjör på Volvo Penta.

– Vi har använt tiden till att bygga kompetens, erfarenhet och för att etablera den teknologi som behövs.

 

 

Bildtexter:

1. Volvo Pentas chefsingenjör, Johan Inden, och systemingenjör Karin Åkman diskuterar lösningar för eldrift vid testlabbet i Göteborg.

2. Björn Ingemanson, vd för Volvo Penta.