12 juni, 2018

Hård vind väntar i Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race har lämnat Cardiff och är på väg till Göteborg. Men än så länge gör vädret att de seglar västerut från Irland och genom ett högtrycksområde med svag vind. Under tisdagskvällen beräknas de nå bättre vindar och vända norrut.

Det pågår en hård kamp mellan de sju lagen i Volvo Ocean Race. De lämnade Cardiff i söndags, rundade Irlands sydspets igår och under tisdagen har de kämpat sig genom ett vindfattigt område cirka 100 sjömil från kusten.

Det återstår mindre än 1000 sjömil till målet och mindre än åtta sjömil skiljer klungan åt i den tionde och näst sista etappen av tävlingen.

Klockan 15.30 svensk tid hade spanska MAPFRE en knapp ledning på 0,4 sjömil före tvåan Team AkzoNobel. Ställningen kan dock vara lite missvisande med tanke på att det är tätt mellan båtarna och att de är på väg västerut. Scallywag som ligger längst bak i klungan är också närmast målet i Göteborg.

På andra sidan högtrycksområdet väntar mer vind från sydväst vilket kommer ge båtarna fart mot Skottlands nordspets. Därefter styr de österut mot Sverige. De lag som får upp farten först kommer få en bra möjligheter att komma först till Göteborg.

Inför etappen låg tre lag – Dongfeng Race Team, MAPFRE och Team Brunel – inom tre poäng i toppen av den totala poängtabellen.

– Det har varit en klurig start, säger MAPFRE:s skeppare Xabi Fernández. Vi är lite nervösa över när vi kan ta oss in i mer vind och det kommer se väldigt bra ut för den som kommer dit först, så vi seglar på västerut så fort vi kan. Vi har en bra position men om vi ska vara ärliga är det ändå lite nervöst.

Martin Strömbergs lag Turn the Tide on Plastic hänger med i klungan. Även om det är lugnt nu kommer vinden att öka. Prognosen säger upp mot 40 knops vind runt Skottland. Därefter ser det ut att bli motvind på Nordsjön och sedan ännu mer vind och större vågor utanför Norge.

Just nu beräknas målgången i Göteborg ske torsdag natt. Detta kan ändras och en mer exakt uppgift om tidpunkten för målgången kan ges imorgon.

Info: www.volvooceanrace.com