21 juni, 2018

Hundraåriga segelbåtar i Mariefred

Sommarens stora evenemang för seglande veteranbåtar blir Hundraåringarnas Regatta i Mariefred.  Regattan välkomnar alla seglande träbåtar, men det är en särskild hyllning till Sveriges unika flotta med riktigt gamla båtar som fortfarande efter 100 år seglar.

– Vi är jätteglada för det stora intresset för evenemanget. Förväntningar är stora och vi jobbar hårt för att ordna en riktigt trevlig regatta där kappseglingarna blir både vackra att se och spännande, säger Olle Appelberg, som är informationsansvarig i projektet.

– Vårt mål att sätta världsrekord i antal hundraåriga och äldre båtar är både lek och allvar. Vi vill göra det för att lyfta fram Sveriges unika flotta med klassiska båtar.  Det finns inget världsrekord registrerat, men i Saint Tropez ordnas sedan några år en hundraåringarnas kappsegling och där deltog förra året 16 båtar varav 11 fullföljde, berättar Olle.

– Det är det enda racet för hundraåringar vi känner till och vårt mål är att bli större. Det är nog stora chanser att vi kan bli det eftersom vi tror det finns många fler seglande hundraåringar i Sverige än på Franska Rivieran, säger Olle.

– Vi hoppas kunna bidra till ett generationsskifte i Sverige där fler lockas att segla vackra och välbyggda klassiska båtar så att de blir kvar i sina hemmavatten för kommande generationer, förklarar han. Många svenska båtar har under de senaste 20 åren sålts till utlandet där det är hög status att segla träbåt. Andra båtar har lämnats på land och fått förfalla i något hallonsnår.

Många båtar är idag till salu för nästan inga pengar alls. En riktigt fin folkbåt går att hitta för 25 000 kr. En sådan båt skulle idag kosta uppemot 1 Mkr att bygga. En lite större kustkryssare kan köpas för mellan 100 000 och 200 000 kr.

Regattan kommer att äga rum 25–28 juli med Mariefreds Marina som bas och sker i tre klasser: Hundraåringar och äldre, båtar mellan 60 och 99 år och de under 60. Förutom de svenska seglarna kommer båtar från Finland, Norge, Holland och Ryssland.

På avslutningsdagen 28 juli kommer publiken att få se en uppvisning och kunna vara med ombord och prova på att segla klassiskt.  Åskådarna kommer att få rösta om vilken båt som seglar vackrast och har en besättning som har kläder som bäst matchar båten.

Regattaföreningen har fått bidrag från Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm som gör det möjligt att göra en film om regattan för sociala medier, svenska och internationella tevekanaler.

– Vi måste få fler svenskar att uppskatta båtarna och ta bättre hand om dem. Många av båtarna ritades och byggdes av förra seklets främsta konstruktörer och varv. De är världsunika, både snabba att segla och vackra att se på, säger Olle Appelberg.

Mariefreds Båtklubb är värd för evenemanget som stöds av Strängnäs kommun, företagarföreningen i Mariefred.nu och fem av seglarnas organisationer.

Info: www.mariefredbk.se

Bild: Olaf Hauglund.