21 juni, 2018

Sälstationen på Gålö för att träna sälar

Tränade sälar i krigstjänst som skulle markera minor och u-båtar på fientliga uppdrag i Östersjön. Palissadtäckta bassänger där sälarna simmade runt och ett helt spaningscenter förklätt till sportstugor vid vattenbrynet i 1940-talets skärgård.  Historien är faktiskt sann och nu finns de spännande berättelserna bevarade i ett nytt resmål på Gålö.

– Det är jätteroligt att Skärgårdsstiftelsen nu kan presentera ett helt nytt besöksmål med en så spännande historia. Här ser vi att EU-stöd kan användas för att lyfta besöksnäringen runt Östersjön. Vi önskar våra nya entreprenörer varmt lycka till med förvaltningen av denna skatt, säger vd Anna Waxin

Fram till för några år sedan var verksamheten hemligstämplad, men nu är det öppet för alla att ta del av den spännande historien om ”sälarna i krigstjänst”. Husen är renoverade och palissaden utanför sälbassängen finns kvar.

En ny app är framtagen med arkivfilmer och återblickar där bland annat Per Fellenius, son till verksamhetsledaren Valdemar Fellenius berättar rörande om sin barndom tillsammans med sin enda vän, den krigstränade sälen Pelle. Det är lätt att bli tillbakaflyttad till en svunnen tid.

Skärgårdsstiftelsens Pia Berg ligger bakom genomförandet av alla delar av projektet. Historien om Sälstationen har fascinerat henne sedan det första besöket för över fem år sedan, då platsen var tämligen förfallen.

– Redan då kände jag att det här får bli mitt speciella uppdrag; att ge många besökare möjlighet att ta del av den här spännande historien. Nu är jag stolt över att ha kunnat bidra till att väcka sälstationen ur sin törnrosasömn, säger projektledare Pia Berg.

Info: www.salstationen.com