27 juni, 2018

Buster populärast bland motorbåtarna på Blocket

Andrahandshandeln av båtar pågår för fullt på Blocket. Hittills i år har utbudet av motorbåtar ökat med 6 procent jämfört med samma period i fjol. Snabbast säljer Buster tätt följt av Ryds och Flipper. Medianpriset på en begagnad motorbåt på Blocket är 62 000 kr.

– Buster är aluminiumbåtarnas Coca Cola – alltid populära och har ett stort återförsäljarnät. Tillverkaren är duktig på att lansera ett jämnt flöde av nya modeller och var först att etablera ett brett utbud av båtar i aluminum vilka växer i efterfrågan, säger Axel Nordman, båtexpert på Blocket Fordon.

Bland de mest förekommande varumärkena på Blocket finns viss utveckling i utbudet. Det märke som ökat mest i utbud är Bavaria med 29 procent fler annonser hittills i år, januari till och med maj, jämfört med samma period i fjol. Därefter kommer Nimbus, 18 procent, och Ryds, 13 procent.

– Bavaria växte sig stora för drygt tio år sedan och successivt kommer nu dessa båtar ut på begagnatmarknaden. Nimbus har på senare år lanserat en rad nya modeller som kan ha triggat ägare till 70-, 80- och 90-talsbåtar att vilja förnya sig, säger Axel Nordman.

Även en prisutveckling kan urskiljas. Det märke som tappat mest i snittpris hittills i år är Nimbus, -16 procent, samt Aquador, – 14 procent och Princess, – 10 procent.

– För Nimbus handlar det främst om att utbudet av de äldre, billigare modellerna ökat. Men för Aquador och Princess tror jag snarare att det beror på minskat popularitet. Dessa tillverkare står inte i frontlinjen för vad som anses vara hett just nu – det vill säga lätta, smidiga och effektiva båtar, säger Axel Nordman.

Vanligaste motorbåtarna på Blocket hittills i år (störst utbud)

 1. Ryds
 2. Flipper
 3. Buster
 4. Bayliner
 5. Nimbus
 6. Sea Ray
 7. Aquador
 8. Princess
 9. Maxi
 10. Bavaria

Populäraste motorbåtarna på Blocket just nu (mest sökta senaste 30 dagarna)

 1. Nimbus
 2. Buster
 3. Ryds
 4. Flipper
 5. Uttern
 6. Yamarin
 7. Sea Ray
 8. Bayliner
 9. Bella
 10. Aquador