27 juni, 2018

RC44 Marstrand Cup drar igång

Torsdag 28 juni drar årets upplaga av RC44 Marstrand Cup igång. Under fyra intensiva kappseglingsdagar möts några av världens bästa seglare på vackra Marstrandsfjorden.

Ombord på svenska Artemis Racing finns förutom skepparen Torbjörn Törnqvist även dubble olympiske mästaren, britten Iain Percy, samt svenske Anders Ekström, bronsmedaljör i Beijing 2008.

Det är sjunde året som RC44:orna kommer till Marstrand och i år finns nio båtar på startlinjen. Det svenska intresset kommer givetvis att riktas mot Torbjörn Törnqvist och hans Artemis Racing.

– Seglingsförhållanden och vädret på Marstrand innebär alltid spännande kappseglingar och Marstrand i sig är en underbar plats, säger Torbjörn och fortsätter:

– Vi kommer definitivt att få uppleva tuffa och jämna seglingar. RC44:an är en utmanande och snabb båt och besättningarna, med professionella världsklasseglare, håller hög internationell klass.

Efter två regattor toppas årets RC44-mästerskap av Team CEEREF från Slovenien en poäng före brittiska Aqua. Svenska Artemis ligger på femte plats, men det är tätt i tabellen och mycket kvar att segla om.

Första regattan avgjordes i Atlanten utanför Kanarieöarna och därefter var det Slovenien och seglingar i norra Adriatiska havet. Nu väntar förhållanden som är olikt både Atlanten och Medelhavet. Marstrandsfjorden kan skifta ansikte snabbt. Strålande solsken kan snabbt övergå i hällande regn och långa dyningar kan snabbt bytas till krabb sjö vilket gör Marstrandsfjorden till en stressfylld kappseglingsarena. Det mesta pekar dock på fina förhållanden den här gången med strålande sommarväder och vindar runt 3–10 m/s.

RC44-mästerskapet avgörs under fem regattor 2018. Först ut var Porto Calero på Lanzarote 28 feb-4 mars. Därefter seglades det i Portoroz, Slovenien 9–13 maj. Seglingarna i Marstrand är de tredje i årets RC44-cup. Nästa regatta är i Cascais i Portugal 26–30 september då det också är VM för RC44. Året avslutas sedan i Valletta på Malta 14–18 november.

 

Artemis Racing 

Torbjorn Tornqvist (SWE) – Owner / Driver
Andy Horton (USA) – Tactician
Iain Percy (GBR) – Main trimmer
Maciel Cicchetti (ITA) – Headsail Trimmer
Anders Ekstrom (SWE) – Offside Trimmer
Stu Bettany (NZL) – Pit
Julius Hallstrom (SWE) – Grinder
Pieter Van Nieuwenhuijzen (NED) – Bow

 

RC44 Championship Tour 2018

Ställningen efter två regattor:

 1. Team CEEREF, SLO – 5 poäng
 2. Team Aqua, GBR – 6 poäng
 3. Charisma, MON – 7 poäng
 4. Team Nika, RUS – 9 poäng
 5. Artemis Racing, SWE – 9 poäng
  6. Aleph Racing, FRA – 10 poäng
  7. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR – 10 poäng
 6. Bronenosec Sailing, RUS – 18 poäng
 7. Tavatuy Sailing Team, RUS – 18 poäng

Bilder från Porto Calero. Foto: Nico Martinez.

Info: www.rc44.com