28 juni, 2018

Folkfest på Skeppsholmen inför starten av ÅF Offshore Race

Klockan 10.00 torsdag 28 juni öppnar evenemangsområdet för ÅF Offshore Race på Skeppsholmen. Där blir det fullt av seglingsaktiviteter fram till och med starten för seglingen runt Gotland, som sker på söndag.

De 250 båtar som ska delta i årets upplaga av ÅF Offshore Race börjar nu anlända till Race Village på Skeppsholmen. Norra Europas främsta havskappsegling lockar både slipade elitlag som siktar högt upp på resultattavlan och amatörer som vill testa på äventyret med havskappsegling.

I Race Village kan besökare få en smak av samma äventyr, ta del av aktivering från partners till ÅF Offshore Race och testa på segling.

– Vi vill att området på Skeppsholmen ska bygga upp förväntningarna hos besökare och deltagare inför helgens seglingar. Men vi vill också att de som inte är seglare ska få en chans att komma ut på havet och upptäcka och prova på sporten, säger Stefan Rahm, Klubbdirektör för KSSS som arrangerar ÅF Offshore Race.

I år är det fler än någonsin som ställer upp med besättningar där minst hälften är kvinnor. Därför kommer det nu för första gången någonsin delas ut ett särskilt pris till den bästa kvinnliga besättningen i ÅF Offshore Race. May-Lis Farnes är skeppare på Gloria, en av två båtar av typen Grand Soleil 50 som kappseglar runt Gotland med kvinnliga besättningar.

– Vi har sedan början av april arbetat för att bygga vårt team och vår kompetens tillsammans för att nå drömmen om att segla ÅF Offshore Race. Det krävs mycket för att ge sig in i en tävling och än mer en havskappsegling. Vi vill nå det bästa resultatet vi kan med den träning vi haft och vi har valt vassa båtar som klarar både lätta och hårda vindar, säger May-Lis Farnes.

Det finns flera intressanta namn bland besättningarna ombord på de 250 båtarna som deltar. 50 stycken lag är internationella som kommit till Stockholm från bland annat Finland, Ryssland och Tyskland. Båtarna på startlinjen skiljer sig mycket åt. I fältet finns stora racingmaskiner och snabba katamaraner men också vanliga semesterseglare som rustats för kappsegling. Och i tävlingsgruppen för klassiska modeller samlas det vackra alltid vackra båtar. Ett exempel är CIRCE, en 57-fotare designad av Sparkman & Stephens som vann Fastnet Race 1951.

Bland andra intressanta namn i startfältet finns Emely Hagen och Anna Drougge som seglar short-handed, med två personer i besättningen på en Figarro II. Jonas Gradnér ger sig in i tävlingen med båten Matador som han i julas också seglade med i Sydney-Hobart, en av världens största havskappseglingar. Matador kom också tvåa totalt i Sydney Hobart 2013 under namnet Veloce.

Läs mer om båtarna som seglar ÅF Offshore Race: http://race.ksss.se/sv/AFOR/All-Boats/

I Race Village blir det scenunderhållning och aktiviteter för stora och små från den 28 juni. Den 30 juni avgörs ÅF Inshore Race, en kort segling inne i city. Samma dag är det premiär för ungdomstävlingen Lilla ÅFOR som seglas i Optimist- och Hansajollar runt Skeppsholmen. Starten för seglingen runt Gotland sker mellan klockan 11.00 – 14.00 på söndag 1 juli.

Läs mer om programmet för ÅF Offshore Race: http://race.ksss.se/program

ÅF Offshore Race 2017
© Oskar Kihlborg/KSSS 2017

Bilden: Starten för ÅF Offshore Race 2017. Foto: Oskar Kihlborg.