81 år efter den första starten fortsätter ÅF Offshore Race utvecklas. Det är ett spännande startfält som samlats för Nordens största havskappsegling. Och enligt prognosen kan det bli en utmanande seglats runt Gotland efter starten imorgon, söndag.
Åtta nationer är representerade i årets upplaga av ÅF Offshore Race: Tyskland, Finland, Estland, Norge, Ryssland, Storbritannien, Nederländerna och såklart Sverige. En av de utländska favoriterna är estniska Rolf Relander som skeppare på båten Furiosa, som är 50 fot lång och av typen Cookson 50 med nio personer i besättningen. Furiosa vann klassen Big Boat i ÅF Offshore Race 2017 och är en av favoriterna att vinna hela tävlingen i år.
– Givetvis siktar vi på att försvara vår titel i klassen, säger skepparen säger Rolf Relander som tävlar för Tallinna Jahtklubi i Tallin.
– Förr året gick det väldigt bra för oss på vägen ut ur skärgården och sedan kunde vi dra ifrån när vi seglade söderut mot Gotland. I år verkar det bli friska vindar igen vilket passar oss.
Besättningen på Furiosa har ett späckat schema med seglingar hemma i Estland men också flera stora tävlingar som ÅF Offshore Race. Rolf Relander har kappseglat runt Gotland tio gånger och detta blir tredje gången med Furiosa.
– Den här tävlingen har varit vår favorit i många år. Det är ett stort startfält och många tuffa konkurrenter som ligger på vår nivå. Dessutom är det en unik kappsegling i och med att man kappseglar genom den vackra skärgården och sedan ut på öppet hav.
I år finns det fler kvinnliga besättningar är någonsin tidigare. Därför delas det också ut ett pris till bästa kvinnliga besättningen i tävlingen. Emely Hagen och Anna Drougge seglar double-handed, det vill säga att de bara är två personer i besättningen. Sinsemellan har de seglat tävlingen 35 gånger och båten de seglar på är en Figarro II som heter Williwaw.
– Vi siktar på toppen både i vår klass och i den totala resultattavlan. Double-handed är en större utmaning för man måste jobba ombord hela tiden, säger Emily Hagen, Skeppare på Williwaw.
– Det är jätteroligt att det blir fler kvinnliga deltagare och kul att det går åt rätt håll men det är fortfarande för få.
I ÅF Offshore Race deltar både elitlag och amatörer. Båtarna, som skiljer sig mycket åt, startar i olika klasser och vid olika tider. Första starten går klockan 11.00 på söndag 1 juli och sedan sker starter regelbundet fram till klockan 14.00. De båtar som är långsammast startar först och de snabbaste sist. Lagen kan vinna sin klass men med ett handikappsystem också delar ut pris till den totala vinnarbåten.
Banan runt Gotland med start i Stockholm och målgång i Sandhamn är cirka 350 sjömil lång. De tolv båtarna i Classic-klassen för äldre båtar seglar en kortare bana och väntas vara de första som når Sandhamn under måndagen. För de snabbaste lagen tar tävlingen ett dygn och för andra kan det ta upp mot tre dagar.
– Det ser ut som väldigt bra förutsättningar inför starten imorgon och många lag kommer antagligen klara av banan snabbare än vanligt, säger Håkan Andersson, Tävlingsledare för ÅF Offshore Race.
– Seglingen ut genom skärgården kommer att bli fantastisk men sedan kommer det bli en tuff resa ner söderut på utsidan av Gotland, sannolikt med grov sjö och vind på över tio sekundmeter. När båtarna kommer ner till Hoburgen ska de vända och segla mot samma väder. Som prognosen ser ut nu kommer det vara vind fram till tisdag natt och efter det kan det avta.
Under lördagen seglas ÅF Inshore Race, en kort kappsegling i hjärtat av Stockholm med start vid Fjäderholmarna. Dessutom är det premiär för Lilla ÅFOR, en kappsegling för Optimist- och Hansajollar runt Skeppsholmen.
Info: http://race.ksss.se/program
Starten för ÅF Offshore Race 2017. Foto: Oskar Kihlborg.
Hur kollar man på resultat från Offshore Race? Finns det även nån fin kalender länk till kommande Races i Sverige och Norge? Behöver tips även om segling i OS!
Troligen via KSSS hemsida.
/Redaktionen