8 augusti, 2018

Anton och Fredrik mot VM-medalj

Med endast två seglingar kvar av VM i 470 seglar Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ifrån i toppen. På tisdagen utökade de sin ledning i de extremt lätta sommarvindarna utanför Århus och nu pekar allt mot en VM-medalj – men de har fått slita hårt.

– Varje centimeter räknades på banan. Samtidigt kunde man tjäna mycket eller förlora mycket på tryck och vrid – helt enkelt svettigt. Men vi är riktigt nöjda med en nionde och en sjätte plats, framför allt när det inte studsade helt vår väg, berättar Anton.

Anton och Fredrik har redan vunnit både världscupen i Hyeres och EM i år – i utklassningsstil. Och förra året föll de på mållinjen i VM och fick nöja sig med ett silver. Nu ser det mycket bra ut med ett guldfleet-race kvar på onsdagen och sedan medaljrace mot de tio bästa i klassen – och dubbla poäng att slåss om – på torsdag.

– Det var länge sedan vi hade någon seglare i Sverige som har dominerat så som Anton och Fredrik gjort i år. De har slagits om segern i alla tävlingar de ställt upp i. De har revansch att utkräva på australiensarna som snodde guldet framför näsan på dem på VM förra året. Eller kanske det var Anton och Fredrik som föll lite på eget grepp. Jag tror inte det kommer att hända i år. De ser väldigt starka och trygga ut, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Mycket kan dock hända och bakom Anton och Fredrik jagar bland andra Mathew Belcher/Wiliam Ryan, Australien. Belcher är en legendar i klassen med sju VM-guld, ett OS-guld och ett OS-silver. Men i VM i Århus på tisdagen blev de bara tolva och 15:e båt i tisdagens två race.

Samtidigt som det drar ihop sig i 470 är det lika tufft i Finnjolle där både Max Salminen och Johannes Pettersson är med och slåss. Johannes, som ofta får stå i skuggan av Max, dominerade dagens första race i klassen och vann ganska ohotad. Johannes är dock på en 24:e plats i totalen.

Max fick nöja sig med 21:a och en åttonde plats. I totalen är Max dock i allra högsta grad med och slåss om medaljerna. Han är på fjärde plats, endast två poäng från silvermedaljen och nio från ledningen. I Finnjolle återstår två race på onsdagen innan torsdagens medaljrace.

Foto: Pedro Martinez.