8 augusti, 2018

Favoriter i täten efter Lysekil Women´s Match första dag

Förra årets WIM Series-vinnare Pauline Courtois och hennes lag vann samtliga matcher under första dagen här i Lysekil och toppar därmed resultattabellen. Men täten är jämn, med två svenska lag av de fyra som jagar täten, något som bäddar för en spännande morgondag på Västkusten.

Idag gick startskottet för Lysekil Women’s Match 2018 och den magiska arenan har bjudit på strålande sol och en stabil men lättare sydvästlig vind, nästintill perfekta väderförhållanden för matchracing. Varje besättning möts initialt i en round-robin, där alla lag möter varandra för att avgöra vilka som går vidare till kvartsfinal. Under dagen har hälften av matcherna körts och leder gör franska laget Match in Pink by Normandy Elite Team med skeppare Pauline Courtois, som är obesegrade såhär långt i tävlingen.

Skepparen Pauline Courtois med sitt Match in Pink by Normandy Elite Team leder efter första dagen i Lysekil. Foto: Dan Ljungsvik.

– Alla matcher är svåra och ser olika ut, det här är bara första dagen, men det känns alltid bra att leda såklart. Vi vann alla våra starter idag och fick med oss bra fart vilket gjorde det enkelt för oss att genomföra vår plan ute på banan. Vi fick inte heller några straff, men imorgon möter vi högre rankade lag och det gäller för oss att fokusera och ta det match för match, säger Pauline Courtois.

Det är inte en jätteledning de har, då andraplatsen delas av fyra olika besättningar. Av de fyra hittar vi två svenska lag med fyra av fem vunna matcher vardera. Team Bergqvist Match Racing från Göteborgsklubben GKSS tog en andraplacering i årets första WIM Series-tävling i Helsingfors tidigare i sommar, och imponerade stort under dagens seglingar, men förlorade i sista matchen mot klubbkamraterna och världsettan Team Anna Östling.

– Tjejerna har skött det grymt idag och vi var väldigt stabila fram till sista matchen egentligen, då gjorde vi nog alla fel vi kunde göra men det var kanske lika bra att göra allt på en gång, säger Johanna Bergqvist och fortsätter:

– Det är ju lite extra prestige i att vinna ett svenskmöte men förhoppningsvis möts vi igen senare i veckan.

Team Anna vann viktiga poäng mot Team Bergqvist Match Racing i dagens sista match. Foto: Dan Ljungsvik.

En av de mest spännande matcherna under dagen var ett annat svenskmöte; det mellan Sanna Mattsson och Anna Östling. Där Anna tillsammans med sitt team lyckades med en fantastisk manöver precis innan mållinjen som gjorde att de hämtade hem en viktigt poäng inför morgondagens fortsatta tävlingar. Henriette Koch från Danmark med sitt rutinerade Team Women On Water/Team Kattnakken seglade stabilt och kammade hem fyra segrar, så gjorde även Claire Leroy som skeppar för den svenska besättningen New Sweden Match Racing Team.

Under onsdagen fortsätter seglingarna i round-robin med bra förhållanden och friska vindar. Tävlingarna startar 9.30.

 

Ställning i Lysekil Women’s Match 2018 efter första dagens matcher i round-robin (skeppare, team, nationalitet, segrar – förluster):

 1. Pauline Courtois, Match in Pink by Normandy Elite Team, FRA, 5-0
 2. Anna Östling, Team Anna, SWE, 4-1
 3. Johanna Bergqvist, Team Bergqvist Match Racing, SWE, 4-1
 4. Claire Leroy, New Sweden Match Racing Team, FRA, 4-1
 5. Henriette Koch, Women On Water / Team Kattnakken, DEN, 4-1
 6. Marinella Laaksonen , L2 Match Racing Team, FIN, 3-2
 7. Alexa Bezel, Swiss Women Match Racing Team, SUI, 2-3
 8. Margot Vennin, Matchmoiselles by Normandy Elite Team, FRA, 2-3
 9. Antonia Degerlund, Team Sköna Vibbisar, FIN, 1-4
 10. Ekaterina Kochkina, ProKaTeam Sailing Team, RUS, 1-4
 11. Octavia Owen, Athena Racing, GBR, 0-5
 12. Sanna Mattsson, Swedish Women’s Match Racing Team, SWE, 0-5