14 augusti, 2018

​Havstulpanvarning utlyst för Stockholm, Gävleborg, Uppsala, Södermanland, Gotland och Ålands län

Nu går Svenska Båtunionen ut med ytterligare en havstulpanvarning. Denna gång för Stockholm, Gävleborg, Uppsala, Södermanland, Gotland och Ålands län. 

Tillsammans med SBU:s observatörers hjälp ser de att havstulpanerna har spridit sig och börjat settla (sätta sig fast) uppåt i landet och det kan vara dags att se över sitt skrov och eventuellt tvätta båten. Alternativa metoder kan vara borsttvätt, tvätta för hand, sötvatten etc. Mer information om detta finns på Båtmiljö.se/Underhåll.

Projektet Havstulpanvarningen bygger på att observatörer längs Sveriges kustband rapporterar om havstulpanernas settling via mätplattor som är placerade vid observatörernas hemmabryggor. När tillräckligt många rapporter om tydlig påväxt inom ett område kommit in skickas en havstulpanvarning ut via mail eller sms till dem som anmält sig till tjänsten. Mer information om havstulpanvarningen hittar du på: Båtmiljö.se/Havstulpanvarningen

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg. Påväxt av havstulpaner påverkar båtens framfart och kan leda till ökad bränsleförbrukning. När varningen skickas ut kan miljövänliga åtgärder vidtas såsom att tvätta av båtbotten för hand, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Vinsten är en ren båtbotten och mindre utsläpp. Förslag på alternativa lösningar på hur du kan rengöra din båt hittar du på Båtmiljö.se.

Havstulpanvarningen är en tjänst som funnits sen 2001 och där du via sms kan få information om när havstulpaner sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Varningen underlättar för båtfolk som vill göra rätt för miljön då man ta upp båten på land just under settlingsperioden eller hitta andra metoder för att slippa måla båtbotten med miljöfarlig bottenfärg. För att anmäla dig till tjänsten smsa “Havstulpan start” till 711 20.

Vill du veta mer om havstulpanerna och hur du kan bli mer miljövänlig i ditt båtliv? Besök Båtmiljö.se

Bilden: Mätplatta för havstulpaner.