5 september, 2018

”Fiskkartan” ska få stopp på den marina nedskräpningen

Nu lanserar Västkuststiftelsen och Ren Kust en skrämmande version av den klassiska ”Fiskkartan”. Istället för de svenska fiskarna så visas ett framtida hav med mer plast än fisk.

– År 2050 kan en tandborste eller en PET-flaska vara vanligare i våra vatten än lax och torsk, berättar Ulrika Marklund, biolog, koordinator och eldsjäl på Ren Kust.

Varje år hamnar 5–13 miljoner ton plastskräp i haven. Cirka 80 % av allt skräp kommer från land. Den billiga tillverkningen av engångsartiklar och att vi slänger och lämnar vårt skräp efter oss i naturen har bidragit till att den marina nedskräpningen har ökat lavinartat. Projektet Ren Kust är en samarbetsplattform för tolv kustkommuner – från Strömstad i norr till Kungsbacka i norra Halland – med en enda målsättning: En renare kust.

– Trots att det är en ”hemsk” version av originalet så är vi jätteglada och stolta över den. Responsen har varit oerhört positiv och vi är faktiskt lite chockade över all uppmärksamhet. Fiskkartan kommer att snart finnas till försäljning som en poster, så håll utkik. berättar Ulrika.

För att få folk att inse vart deras skräp tar vägen har Fiskkartan synts både i Dagens Nyheter och sitter för närvarande uppe på utomhustavlor vid ett större antal strandnära platser längs med västkusten.

– Nedskräpningen skadar det marina livet, människor och miljön. Förutom att djur fastnar och plågas misstas även plastbitar för föda, vilket i sin tur innebär att vi människor riskerar att få plast i oss. I år är det val, och med tanke på sommarens extremvärme med torka och skogsbränder så hoppas jag att vi alla inser vårt ansvar i både problemet och lösningen, säger Ulrika.

– Det är väldigt viktigt att vi städar för att minska plasten i haven. Men vi måste göra mer. Plast fragmenteras till mindre bitar och blir till slut mikroplast som blir kvar i naturen i hundratals år. Det är först när vi förändrar vårt beteende och vår konsumtion som plasten försvinner helt, avslutar Ulrika.

Info: www.renkust.se