28 september, 2018

Snabbast och lyxigast i sin klass

Heesen Yachts senaste superyacht med namnet Project Cosmos blir något alldeles extra. Denna kolossala 80 m yacht med 19 000 hk en topphastighet på 29 knop blir den största någonsin från det holländska varvet och starten för en ny teknisk plattform hos Heesen Yachts.

Yachten har på kundens önskan samma kraftfulla utstrålning som hos en avancerad sportbil. Med en kombination av fart, aluminium och önskemål om prestanda har Heesen tvingats till en helt ny konstruktion av skrovets bärande delar utan att ge överbyggnaden någon extra vikt.

Heesen är redan världsledande i att bygga superyachter i aluminium. En av förklaringarna till den avancerade konstruktionen är varvets patenterade lösning med en särskild, I-formad balkkonstruktion kallad ”The Backbone”. ’ I-formen gör balken mycket starkare än en platt metallbalk och den kan inte böjas.

För att kunna leverera önskad toppfart på 20 knop använder varvet ”Fast Displacement Hull Form” för skrovet. Motoriseringen är fyra stycken MTU dieselmotorer som driver två justerbara propellrar. Effekten de ska hantera är på hela 19 000 hk.

Konstruktionen har krävt nya samarbeten. Brittiska Winch Design har designat yachtens exteriör och företaget Sinot står för interiören. Sinot står även bakom interiören i den mer kända superyachten Galactica Super Nova. De tekniska beräkningarna är gjorda av Van Oossanen & Associates.

Bland de mer iögonenfallande lösningarna ombord märks ett soldäck på 270 m2. Här finns även ett helt plant fördäck, som även kan användas som helikopterplatta, och längst fram i fören finns en enorm TV-skärm. Yachten har även en 7 m djup pool med glasbotten och ett eget vattenfall.

Inredningen är riktigt lyxig med gott om glasytor. Här finns även detaljer i bakgrundsbelyst onyx, paneler i kristall, trädurkar, silketapeter, läderpaneler och rostfritt. Interiören omfattar bland annat en spiraltrappa och en hiss helt i glas.

Denna yacht som byggs helt i aluminium har plats för tolv gäster i fyra sviter plus besättning på 19 personer. Här finns en privat VIP-avdelning med mera.

Leveransen är planerad till 2022.

 

Tekniska fakta

Längd:         80,07 m

Vikt:              1 700 ton

Motorer:       4xMTU 20V 4000

Toppfart:      29 knop

Info:              www.heesenyachts.com