28 september, 2018

Världens största seglingseskader med She Captain

Den 7–9 september arrangerade det kvinnliga båtnätverket She Captain världens största eskader med helt kvinnlig besättning.

17 båtar med över 50 kvinnor ombord kommer fredag lämnade 7 september sina hemhamnar i Stockholms skärgård för en gemensam helg på sjön. Den så kallade eskadern görs för andra året i rad med arrangören She Captain, nätverket som lyckats engagera och få ut fler kvinnor på sjön.

– Vi har fått bort prestigen i båtlivet inom nätverket. Du kan det du kan och det räcker långt. Det och en nypa pepp och festligheter har visat sig vara det rätta receptet på engagemanget vi ser, säger Anna Mourou, grundare av She Captain.

Nätverket She Captain har funnits i drygt ett år och nått upp till 2 400 medlemmar, vilket gör dem till den största aktören inom båtlivet med helt kvinnlig målgrupp. Mindre prat och mer action är ord som driver organisationen framåt när de fokuserar på att skapa tillfällen för praktisk övning till sina medlemmar.

– Statistiken för kvinnors deltagande på sjön är en deppig läsning. Trots alla års satsning på kurser och utbildningar ändras inte siffrorna märkbart. När vi identifierat det var lösningen enkel, säger Anna Mourou.

– Det är den praktiska övningen som behövs. Det och en massa pepp för att få bort alla krav och väntan på det perfekta tillfället att börja lägga till, det tillfället kommer aldrig så det är bara att börja lägga till ändå.

Deltagarna är mellan 20 och 70 år. Inför en She Captain-eskader placeras de anmälda deltagare ut på de olika båtarna efter skepparens önskan på kunskapsnivå. Detta gör att kvinnor som tidigare inte gett sig ut med familjens båt utan sin partner nu kommer ut och inser att de visst kan.

Info: www.shecaptain.se