Utfällbar italiensk super-RIB i kolfiber

Anvera 48 och 55s från italienska LG-YACHT är något alldeles extra för den som söker sjövärdiga och snabba båtar. De båda projektilerna visades upp på Monaco Yacht Show 2018.

En stor och kraftig RIB är bland det mest sjövärdiga som finns. Kombinerat med ett lämpligt motorpaket så har den fartglada båtköparen hittat lyckan.

Anvera 48 (bilderna här intill) byggs enligt LG-YACHT och deras filosofi med att tillverka hela båten i kolfiber. På samma sätt byggdes även föregångaren, Anvera 55s.

Kolfiber har en rad fördelar. Det är lätt och starkt och båtarna kan därför byggas med tunnare laminat, vilket kräver mindre motorstyrka. Utsläppen vid tillverkningen minskas också och totalt sett blir båten oftast mer miljövänlig än med tillverkning enligt traditionell teknik.

Den nya RIB-båten är 14,50 m lång och upp till 4,91 m bred. 48-fotaren är försedd med stora utfällbara sidor, som ökar durkytan markant. För att vara en RIB är Anvera 48 välutrustad med soldäck både i för och akter, sittgrupp med stora fåtöljer, badbrygga med en rejäl nedfällbar stege etc. Skrovet har en bottenvinkel på 15,5 grader och steglister.

Båten är ritad av Aldo Drudi och konstruerad i 3D av Paolo Picchi medan skrov och motoriseringen designats av Andrea Frabetti.

Tekniska fakta
Längd:                               14,50 m
Bredd:                              4,91–5,51 m
Djup (skrov):                  0,8 m
Vikt:                                   10 500 kg
Motorer:                         Sterndrive 2×370 hk
Ytskärande drev 2×550 hk
Toppfart:                         55 knop
Räckvidd:                         320–370 Nm
Info: http://www.anvera.it/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*