Kommunicera trådlöst på hela båten

Traditionella VHF-radiosystem på båtar kräver att användaren befinner sig vid styrplatsen på grund av sladden. Raymarines nya modulära VHF-system Ray90 och Ray91 ger användaren större rörelsefrihet tack vare tillval med trådlösa handenheter som gör det möjligt att kommunicera över hela båten.

Pressmeddelande:

De mångsidiga modulära radiosystemen Ray90 och Ray91 har två trådbundna handenheter och tre trådlösa handenheter som tillval. Oavsett om användaren kommunicerar trådlöst eller trådbundet erbjuds full tillgång och kontroll över alla funktioner i det kraftfulla radiosystemet.

Båda modeller har en kommersiellt klassad VHF-radiosändare för marint bruk med digitalt selektivanrop (DSC) i klass D för extra bekvämlighet och säkerhet. Ray90 och Ray91 har även inbyggd megafon och mistlursgenerator som enkelt kan aktiveras via ett tillbehör. Förutom kommunikation båt-land och båt-båt kan Ray90/91 användas för intern kommunikation ombord. Radions interntelefonfunktion kan användas för kommunikation mellan de olika stationerna.

Modellen Ray 91 har dessutom inbyggd AIS-mottagare i klass B. Genom att ansluta Ray91 till båtens multifunktionsdisplay och instrumentnätverk kan användaren identifiera AIS-utrustade fartyg i närområdet och se exakt var de befinner sig.

Ray90 eller Ray91-system levereras med en sändande black-box-modul och en trådbunden handenhet/högtalare. Sändarmodulen placeras dold och har stöd för anslutning av en andra trådbunden station som tillval samt en trådlös hubb. Via den trådlösa hubben får Ray90/91 stöd för upp till tre trådlösa handenhetsstationer. Den trådlösa tekniken passar optimalt för att integrera VHF-radio på svårinstallerade platser, såsom Tuna Towers, flybridges eller sittbrunnar.

De trådlösa handenheterna strömförsörjs av inbyggda litiumbatterier med lång livslängd och modern teknik för induktiv laddning. Handenheten placeras i den medföljande dockningsstationen – inga laddningsuttag, kontakter eller fula kablar. De trådlösa handenheterna har dessutom ett smidigt lokaliseringslarm som gör att de enkelt kan hittas om de kommer bort ombord. Aktivera larmet från en av de andra stationerna så avger handenheten en signal som gör det enkelt att hitta den.

Både Ray90 och Ray91 uppfyller kraven i de senaste föreskrifterna för DSC-utrustade radiosystem och har en integrerad GPS-mottagare samt anslutning för en extern GPS-antenn. Systemen kan kommunicera med andra multifunktionsdisplayer ombord samt med instrument som använder NMEA2000- eller NMEA0183-nätverk av branschstandard.

Info: http://www.raymarine.com/vhf-radio-communication

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*