3 december, 2018

Thailand får sin första eldrivna färja

Alla som har varit i Thailand har sett de för miljön helt vidriga båtarna med motorer som spyr ut avgaser och buller. Här är raka motsatsen – Thailands första, rena och tysta färja med eldrift.

Om Thailands många taxibåtsföretag skulle gå över till eldrift skulle det betyda mycket för miljön, främst i minskade utsläpp. Den här helt eldrivna färjan är en bra förebild med sina motorer från Torqeedo.

Färjan används för pendeltrafik i Bangkok och ingår i ett rederi hos Bangkok Metropolitan Authority (BMA) som nyligen satte den i reguljär trafik. Premiärminister Prayut Chan-o-cha var själv med vid ceremonin när den nya färjan invigdes.

Eldrivna färjor är det första riktigt tydliga tecknet på att Thailand satsar på att förbättra miljön. Det blir extra synligt eftersom mängder av turister transporteras mer båt på många platser i detta turistparadis.

Båten är på 47,5 fot (14,25 m) och byggd i glasfiberarmerad plast. Den har tidigare haft en dieselmotor på 205 hk, som nu alltså har ersatts av två stycken Torqeedo Cruise 10 kW eldrivna utombordsmotorer. Vardera motorn är kopplad till sex stycken Litiumjonbatterier och två snabbladdare.

Detta fartyg för 40 passagerare går i daglig trafik hos BMA Enterprise Krungthep Thanakom Company (KT BMA) längs en 5 km lång sträcka mellan Hua Lampjong och Thewes Pier i Bangkok.

Rederiet har planer på att utrusta ännu fler båtar med eldrift. Motorerna bör fungera väl eftersom de kräver ytterst lite service och tål många driftstimmar.