14 december, 2018

Kompakt lyxyacht för 50 knop

Vanquish Yachts VQ58 är ett helt nytt koncept för dem som vill åka över 50 knop med högsta lyxfaktorn. Designad av holländska yachtbyggare har båten redan sålts i flera exemplar, trots att den bara existerar på ritningsstadiet.

Yachtmarknaden fortsätter att vara superhet, trots att vi alla måste ta hänsyn till miljö och ekonomi. För människor med extremt välfyllda plånböcker verkar dock inte de här begränsningarna fungera på samma sätt. I stället är marknaden för snabba och allt lyxigare yachter till synes omättlig i jakten på allt häftigare och unika upplevelser.

VQ58 har sålts till kunder från USA, Skandinavien och Medelhavsområdet. Det finns tre olika versioner av den här mycket speciella båten, som är som en superyacht i miniförpackning; Wheelhouse med öppet soltak, T-top med fast tak och en Open version. Samtliga kan levereras med två kompletta kabiner med enskilda badrum eller med tre kabiner.

De första båtarna är för tillfället under produktion och kommer att levereras under våren och sommaren 2019.

Båten har ett flexibelt koncept, vilket gör att den kan kundanpassas utan allt för stora ingrepp i grundkonstruktionen. Som standard levereras den med Cummins eller Volvo Penta IPS950 dieselmotorer, båda två lösningarna med joystick. Den som vill köra riktigt fort kan välja dubbla MAN V8 1200 hk motorer med ytskärande drev. Det ger en annorlunda men prestandainriktad körupplevelse.

Interiören är i stora delar möjlig att kundanpassa med olika layouter och materialval. Kunderna kan bland annat välja mellan ett eller två garage för en Williams tender eller en Vanqraft VQ11 vattenskoter.

Tekniska fakta

Längd:         17,25 m

Bredd:          5,05 m

Djup:            0,9 m

Motorer:       2×600 hk Cummings Zeus Pods eller 2xVolvo Penta IPS 950 eller 2×1200 hk MAN med ytskärande drev

Bränsle:       1 500 liter

Vatten:         400 liter

Hålltank:      70 liter

Toppfart:      50+ knop beroende på motorval

Info:              www.vanquish-yachts.com