7 januari, 2019

X Shore lanserar ny banbrytande båtmodell

Elbåtstillverkaren X Shore  lanserar en ny båtmodell. Den svenska tillverkaren av högpresterande, 100 procent elektriska elbåtar uppger själva att de lanserar marknadens modernaste elbåtar.

Pressmeddelande:

X Shore ligger i framkant med teknik, hållbarhet och design med den nya båtmodellen Eelex 6500, som lanseras på världens största båtmässa, boot Düsseldorf i Tyskland, den 19–27 januari, 2019.

Två båtmodeller redo för beställning – en milstolpe för X Shore

Eelex 6500 är en 6,5 m öppen elmotorbåt, som lanseras globalt i Düsseldorf, 19 januari 2019. Eelex kommer att finnas i två modeller, 6,5 m och 8 m. De är en vidareutveckling på X Shores första prototyp, 8000 Smögen Edition, som lanserades som prototyp i mars 2018. Eelex-modellerna har ökad prestanda samt mer hållbara material och står ut som en av de mest tekniskt avancerade elbåtarna i den marina industrin, med skarp design och respekt för miljön.

X Shores två modeller har kapacitet att nå 40 knop i toppfart. De tillhör de få elbåtar på marknaden som når en marschfart på 25 knop. De kan färdas 100 Nm på en enda laddning, i långsammare fart. Utomordentlig acceleration i kombination med exceptionell räckvidd är avgörande för X Shores båtar och det som gör båtarna unika på marknaden. Båtarna är praktiska, smarta och vackert designade med en skandinavisk touch för att smälta in i naturen. Med inspiration av den sydamerikanska ålen är skrovet optimerat för en effektiv färd i vattnet.

Elbåtar tillför ett minimalt koldioxidavtryck jämfört traditionella fossilbränsledrivna båtar. Dessutom är förorenande rök och störande ljud helt frånvarande med eldrift. Natur, djurliv och människor förblir ostörda när en elbåt tyst glider genom vattnet. Denna ”tystnadens kraft” har lett till X Shores djupa engagemang i att “e-revolutionera” den marina industrin. X Shore handlar om att ge tillbaka till miljön, inte att arbeta mot den. Det handlar om att göra båtar för en modern värld.

– X Shores båtar ligger i framkant vad gäller teknik, design och hållbarhet. När du en gång har upplevt sjö eller hav utan buller och rök finns det ingen återvändo. Det är magiskt. Det är därför X Shore är djupt engagerad i att bidra till ett fossilbränslefritt skifte på den marina marknaden, säger X Shores grundare, den välkände entreprenören Konrad Bergström.

Samarbete med Rolls Royce

X Shores ambitioner att vara föregångare med högteknologiska, effektiva och klimatsmarta båtar har resulterat i en rad prestigefyllda samarbeten. Som världsledare i propellerdesign och hydrodynamik bidrar Rolls Royce med mer än 50 års erfarenhet för att utveckla X Shores båtar på Rolls Royces globala center för hydrodynamisk forskning i Kristinehamn. Centret är utrustat med vattentunnlar för att studera produktmodeller.

Storebro, en av världens mest respekterade båtbyggare, garanterar högsta kvalitet på X Shores båtar. Chalmers Tekniska Högskola gör avancerad forskning för framtida framdrivningssystem och säkrar snabbare och mer energieffektiva skrov.

Skräddarsy och beställ din båt online

Lanseringen av Eelex markerar även ett avstamp för båtförsäljningen. Från och med den 19 januari är X Shore redo att ta emot de första orderna av sina två båtmodeller Eelex 6500 och Eelex 8000. Leveranstiden är tios veckor. På X Shores hemsida lanseras även “the craft customizer” där kunden kan skräddarsy och beställa sin egen båt online. Se länk här >>

Tekniska fakta

Båt:                    Eelex 6500 / Eelex 8000
Längd:               6,5 m / 8 m
Vikt:                   1800 kg / 2200 kg
Djup:                  60 cm / 80 cm
Bredd:               2,4m / 2,6m
Laddning:         8 tim på 360 V, 12 tim på 220 V
Toppfart:          40 knop
Marschfart:     25 knop i 2,5h
Räckvidd:          max 100 Nm i lägre farter
Info: www.xshore.com