Få omkom i olyckor med fritidsbåt 2018

2018 omkom 12 personer i fritidsbåtolyckor. Det är den lägsta siffran sedan statistik över omkomna i båtlivet började föras 1971. Det visar preliminära siffror från Transportstyrelsen.

Pressmeddelande från Transportstyrelsen:

Under den föregående femårsperioden omkom i genomsnitt 27 personer per år i olyckor med fritidsbåtar. Samtliga 12 personer som omkommit under 2018 är vuxna män. Ingen har omkommit vid kollision med andra båtar eller föremål. En har omkommit i samband med kite-surfing och en vid vattenskoteråkning.

Det finns flera förklaringar till att färre omkommit. En är att båtsäsongen kom igång sent efter den kalla vintern med isar som låg kvar längre än normalt på många insjöar. En annan förklaring är det varma vädret, som i år kom tidigt på våren vilket gjorde att vattentemperaturerna steg snabbare än normalt. Chansen att överleva är större när vattnet är varmare.

Det varma vädret har också medfört att fler båtar har varit ute till sjöss. Fler båtar innebär fler människor som kan se och upptäcka om någon är i fara, larma eller ingripa. Den som har råkat illa ut kan då snabbt få hjälp. Det finns flera exempel på sådana situationer under året.

Transportstyrelsens analyser visar återkommande att hälften av de som drunknar i samband med båtliv skulle överlevt om de burit flytväst. Varje år är det mellan fem och sex av tio omkomna som har alkohol i kroppen. En handfull personer har under året blivit räddade för att de kunnat ringa och få hjälp trots att de hamnat i sjön.

– Att använda flytväst, vara nykter och vattensäkra sin mobil är tre viktiga åtgärder för att minska risken för dödsolyckor till sjöss, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Illustration: Transportstyrelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*