20 januari, 2019

Yamaha lanserar ny V8 på 375 hk i Düsseldorf

Yamaha ersätter sin tidigare V8 utombordare F350 med nya Yamaha XTO F375. Den bygger på företagets senaste XTO 425, som lanserades hösten 2018.

Det har bara gått några månader sedan XTO 425 lanserades. Redan nu kommer det alltså en ny version med något mindre effekt. Liksom sin storasyster har den här V8:an ett enormt vridmoment, exakt hur mycket har Yamaha dock inte avslöjat hittills.

Den nya motorn är på 5,6 liter. Med den något lägre effekten utökas antalet båtar som den är lämplig för.

F375 XTO delar mycket av sin teknik med versionen på 425 hk. Det innebär till exempel helt elektrisk styrning inkapslad i midsektionen, oljebyte (även växelhusolja) kan ske med motorn monterad på båten och generatorn laddar 58 A redan vid tomgångsvarvtal (maxladdning hela 90 A). Motorn har även extra stort tiltområde.

Måtten på den nya motorn är ungefär desamma som för den nuvarande Yamaha V8 på 350 hk, förutom att den nya motorn är tyngre.

V8 XTO Offshore är vidare den första fyrtaktsutombordaren med direktinsprutning direkt i förbränningsrummet. Tillsammans med en hög kompression på 12,2:1 ska det ge optimal förbränning med högre effekt och låga emissioner. Motorn har även integrerad elektrisk styrning.