25 januari, 2019

Delningstrenden har nått båtfolket

Båtmässan i Göteborg startar om en vecka och med den drar båtsäsongen igång. På mässan ser man hur delningstrenden även har nått båtfolket. Tjänster som AirBnB för båtar eller att vara delägare i en båt, är trender på stark uppgång. Det visar en enkät bland 1200 båtägare, som Båtmässan har låtit genomföra.

Pressmeddelande:

– Det finns många som är båtintresserade, men som inte vill äga en egen båt. Vi ser hur delningstrenden växer sig starkare och att dela, hyra eller hyra ut sin båt ligger helt rätt i tiden, säger Jacob Ryder, ansvarig för Båtmässan i Göteborg, som öppnar den 2 februari.

Båtmässans enkät* till 1200 båtägare visar att svenskarna blir alltmer intresserade av nya sätt att äga och nyttja båt. 36 procent skulle kunna tänka sig att hyra en båt, även om de redan har en egen. Mer tveksam är man till att själv hyra ut, bara 12 procent är positiva till det.

– Den största anledningen till att man skulle vilja hyra ut sin båt är för att tjäna pengar. Men samtidigt uppger var femte båtägare i undersökningen att det skulle vara för att båten ska utnyttjas mer eller för att man faktiskt vill att fler ska få njuta av den, säger Jacob Ryder.

Båtägare är också positiva till att äga båt gemensamt – hela 20 procent lockas av att vara delägare i en båt utomlands och 14 procent skulle kunna tänka sig ett delägarskap i en båt i Sverige. Även intresset för begagnade båtar är stort – 42 procent ser det som ett alternativ.

AirBnb – för båtar
Ett företag som har känt av den nya delningstrenden är Skipperi, som erbjuder en förmedlingssajt liknande AirBnb – fast för båtar. Tjänsten har väckt stort intresse och under Båtmässan finns de med för att visa upp sin verksamhet.

– Idag är det många som vill hyra båt av privatpersoner – allt från familjer och kompisgäng som vill ut på sjön under semestern, till företag och bröllop som söker en dagsupplevelse, säger Roy Frijters, grundare till Skipperi.

Trenden är redan stor i länder som USA, Frankrike och Australien. I Sverige är det relativt nytt och Skipperi var först ut när de lanserade sin förmedlingssajt förra året i Sverige och året innan i Finland.

– Redan efter ett år har vi närmare 400 båtar som ligger ute för uthyrning i Finland och Sverige och vi hoppas på att förmedla ungefär 4000 uthyrningar i sommar, säger Roy Frijters.

Egen båt utomlands
Även Navigare Yachting, som säljer båtar som de sedan sköter och hyr ut åt kunden, ser en ny trend i båtägandet:

– Förra året sålde vi de allra flesta av våra nyproducerade båtar till svenska kunder som la sin båt utomlands, säger Per Abrahamsson, en av grundarna till företaget.

Och han ser hur den typen av investeringar växer sig starkare för varje år. Förra året sålde Navigare Yachting båtar för ca 300 miljoner kronor.

– De flesta av våra kunder är före detta ägare till båtar i 40-fotsklassen, som har tröttnat på bottenmålning och annan skötsel. Dessutom vill de att båten ska nyttjas mer än några veckor under sommaren. En båt utomlands, som kan hyras ut via oss, används under flera månader av antingen ägaren själv eller den som hyr, vilket bidrar till finansieringen. Dessutom är det smidigt eftersom vi tar hand om all skötsel, säger Per Abrahamsson.

Under Båtmässan finns de båda företagen på plats. Dessutom kommer Båtmässan att satsa lite extra på begagnatmarknaden, genom Mäklarbryggan, där begagnade segelbåtar kommer att visas. Mässan pågår 2-10 februari på Svenska Mässan i Göteborg.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts i form av en enkät, som skickats ut av Båtmässan och besvarats av drygt 1200 båtägare runt om i landet. Enkäten genomfördes under december månad 2018.