4 februari, 2019

Första jollen av plast från havet döps på Båtmässan

Tisdag 5 februari döps den allra första färdiga Optimisten för havet. Dopet görs av Team Anna tillsammans med tioåriga jolleseglaren Freja Björling Duell från SS Kaparen på Båtmässan i Göteborg. Optimistjollen är byggd av skräp från havet som samlats in längs den svenska kusten under förra året.

– Det är fantastisk kul att döpa vår första färdiga jolle gjord av skräp från havet. Visst är det bra att plasten som finns i haven kan tas tillvara, men lösningen på problemet är inte att städa utan istället att stoppa tillförseln. Det är här vi kan göra skillnad genom att visa upp våra fina jollar och genom utbildning, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare för Svenska Seglarförbundet.

Plastskräp i havet är ett av vår tids största miljöproblem. Det mesta av skräpet kommer från land och har förts ut till havet med vindar och vattendrag. Men mycket av skräpet kommer tillbaka till våra kuster med strömmar och vågor. Under våren och sommaren har frivilliga plockat skräp utmed den svenska kusten. En del av den hårdplast som plockats har sedan använts för att bygga optimistjollarna av experter på Chalmers och SSPA. Plastskräpet har sorterats, malts ner och kapslats in och härdats.

Nu är den allra första jollen klar. På Båtmässan under temadagen om miljö döps den av Team Anna, en av projektets fyra ambassadörer och tioåriga Freja Björling Duell från Segelsällskapet Kaparen i Gottskär söder om Göteborg. Namnet har valts i en omröstning i sociala medier.

Det unika jollebygget sker inom projektet ”Optimist för havet” som drivs av organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet.

TID: 5 februari kl. 18.15-18.45

PLATS: Scenen, A-hallen Båtmässan, Svenska Mässan Göteborg

FAKTA

Cirka 30 m3 skräp har samlats in av frivilliga personer under våren och sommaren 2018 längs med den svenska kusten, varav sex m3 plastskräp som skickats till Chalmers. Allmänheten, frivilliga sjöräddare och andra aktörer har varit med och plockat. Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra miljöräddningssläp för att underlätta insamlingen av skräpet. Sammanlagt ska fem jollar byggas.

Bygget sker på SSPA Sweden AB av Christian Finnsgård, forskningschef, och John McVeagh, båtbyggare och seglare samt Giada Lo Re, docent vid Chalmers tekniska högskola.

Optimist för havet är ett treårigt samverkansprojekt som drivs av Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet. Det främsta syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln.