28 februari, 2019

Båtlivets ”Unga Hjälte” kämpar för att hjälpa andra

Anton Jönsson är ”Båtlivets Unga Hjälte” 2019. Han är en mycket aktiv seglare som inte tvekar inför att hjälpa andra.

Anton Jönsson, som är 29 år, är en erfaren sjöman. Han har en gedigen utbildning med både Maskinbefäl Klass 8 och Fartygsbefäl Klass 7. Dessutom har han seglat mycket på den tvåmastade skonaren S/Y Ellen med hemmahamn på Beckholmen i Stockholm.

Anton är en eldsjäl, som trots att han själv har reumatism gör allt för att ordna seglingsläger och annat. Han jobbar för att andra unga reumatiker ska kunna ta del av båtlivet och gemenskapen på sjön.

Stipendiet ”Båtlivets Unga Hjälte” delas varje år ut av tidningen Båtliv i samarbete med International Färg AB. Priset är på 15 000 kr.

Anton, som jobbar med utvecklingsprojekt som civilingenjör på Scania i Södertälje, har en egen segelbåt. Det betyder att det knappast blir några problem att spendera prispengarna.

– Jag har en trimaran Dragonfly 26 tillsammans med min tvillingbrorsa Gustav. Vi seglar på Östersjön och kanske investerar i en Goprokramera att ha med ombord, säger Anton.

– Jag tänkte även skänka ett par tusen av vinsten till forskning på reumatism hos barn och unga.

Juryn för ”Unga Hjältar” valde Anton som pristagare bland annat för hans engagemang med att hjälpa andra. Anton är reumatiker och beroende av medicin, men han kan ändå vara ute på sjön och segla.

– För några år sedan var vi ute med en grupp från Unga Reumatiker och seglade med S/Y Ellen en dag på fyra timmar för att testa. Det blåste 17 m/sek och vi fick alla väder man kan ha på fyra timmar. Allt gick bra trots delvis hårda vindar och för mig visade detta att även segling är en bra aktivitet för reumatiker, säger Anton.

– För mig är det kul att hjälpa andra människor. Det gör mig glad.

Anton är mer eller mindre uppväxt i båt. Under uppväxten hyrde familjen segelbåt, men när han var tio år skaffade Anton egen båt.

– Jag började tävla med Sk95:an La Morena när jag gick i gymnasiet. I gymnasiet gick jag på Marina Läroverket, där vi seglade med tremastskopnaren Älva över Atlanten.

Priset delas ut på Allt för sjön i Älvsjö 1 mars kl. 14.00.

Juryns motivering:

”Anton Jönsson har visat prov på gott sjömanskap i en svår situation till sjöss där kunskaperna sätts på prov. En riktig seglare som på många sätt är ett föredöme för andra.”

Bildtext: Anton Jönsson.