4 mars, 2019

Här är Årets Sjöräddare

På lördagen utsågs Årets Sjöräddare på Allt för sjön. De räddade en man med en liten båt på ett stormigt hav.

De åtta frivilliga sjöräddarna – Kenneth Andersson, Simon Svensson, Stefan Svensson, Veronica Ahlström Andersson, Peter Käll, Christer Sediger, Stefan Westman och Svein Egil Husevik från RS Torekov och RS Grötvik – får utmärkelsen för sin räddningsinsats 21 oktober förra året. En person räddades till livet i sista sekunden i hårt väder utanför Hovs Hallar på Bjärehalvön.

Motiveringen för Årets Sjöräddare lyder:

”Välutbildade frivilliga sjöräddare är ryggraden i svensk sjöräddning. Er insats är ännu ett bevis på det. I hårt väder, stark ström och mycket svåra siktförhållanden kunde ni hitta den ni sökte. Ni gjorde det genom att leta metodiskt, lugnt och säkert, precis som ni tränat otaliga gånger. I vardagens övningar är det rutin. Denna gång betydde det att ni räddade en medmänniska till livet i sista sekunden.”

Det blåste närmare 14 m/sek på kvällen 21 oktober 2018, då RS Torekov fick larm om en gummibåt som fått motorproblem strax norr om Hovs Hallar i Skåne. Den första tanken var att det var en hummerfiskare som var ute och vittjat burar, berättar Kenneth Andersson, befälhavare på Rescue Gripen.

Ganska snart förstod sjöräddarna att situationen var mycket allvarlig. Inte bara var det mörkt, sikten var dessutom usel, det regnade och var kallt och vågarna gick höga med brytande sjö. De visste att det för dagen var en stark nordlig ström i området, så det blev svårt att bedöma var de skulle börja leta. Efter att även RS Grötvik kallats ut och de båda stationerna tillsammans sökte metodiskt lyckades man hitta haveristen

– Det var overkligt. Han satt i en jätteliten, vattenfylld gummibåt med trasig ponton och höll sig krampaktigt fast i linorna med båda händerna. I tunn jacka, utan flytväst. Sjöhävningen var så stark att vi riskerade att köra över honom. Och vi vågade inte kasta över någon flytväst – hade han släppt taget om linorna hade han ramlat i, säger Kenneth Andersson.

Källa och foto: SSRS.

Bildtext: De åtta sjöräddarna Kenneth Andersson, Simon Svensson, Stefan Svensson, Veronica Ahlström Andersson, Peter Käll, Christer Sediger, Stefan Westman och Svein Egil Husevik från RS Torekov och RS Grötvik utses idag till Årets Sjöräddare.