5 april, 2019

Premiär för dokumentären Our Planet

Den 5 april är det världspremiär för Netflix naturdokumentärserie, Our Planet, som producerats i samarbete med WWF. I seriens åtta avsnitt får tittaren följa med på en fantastisk resa bland djur och natur, men också ta del av de hot som många arter och miljöer står inför idag.

– Med Our Planet får vi lära känna vår planet på ett nytt sätt som inte lämnar någon oberörd. Förutom att visa fantastiska miljöer och spännande djur, tar serien också upp hur vi människor påverkar naturen och vad vi kan göra för att vara en del av lösningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

I åtta avsnitt tar legenden Sir David Attenborough med tittaren genom världens kvarvarande vildmark till naturscener som aldrig tidigare filmats – från Arktis och djupa hav, till Afrikas vidder och Asiens och Sydamerikas djungel. Miljöer som idag är hotade av klimatförändringar och minskad biologisk mångfald.

WWF har länge arbetat för att frågan om förlust av biologisk mångfald ska få samma prioritet på den politiska dagordningen som klimatförändringarna, då båda utgör akuta hot mot både djur och människor.

– Vi ser en oroande utveckling både när det gäller klimatet och förlusten av biologisk mångfald och det är viktigt att bägge frågorna lyfts. Dokumentären Our Planet är en väckarklocka och manar till global handling för att skydda vår planet. Alla kan hjälpa till att skapa en bättre värld för kommande generationer, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF.

I samband med serien lanseras även sajten OurPlanet.com med interaktivt utbildnings- och faktamaterial för både skolor och privatpersoner. Webbplatsen gör det möjligt för besökare att djupdyka i planetens svåraste utmaningar, men även lösningarna.

Arbetet med Our Planet har pågått sedan 2015 och har filmats med 4K-teknologi i över 50 länder på alla världens kontinenter. Bakom serien står förutom Netflix och WWF, Silverback Films och regissören Alastair Fothergill som bland annat är skaparen av Planet Earth och Blue Planet.

Läs mer på wwf.se/ourplanet

 

Foto: Jo Harvey, Hugh Pearson, Ben Macdonald.