6 april, 2019

Svensk utklassningsseger på Mallorca

Med hela världseliten på plats seglade Anton Dahlberg och Fredrik Bergström hem en av årets största regattor, Trofeo Princesa Sofía på Mallorca – trots att finalseglingarna avgörs först på lördagen.

– Mästare i kavaj är alltid härligt. Vi gick stenhårt för segern idag. Så pass hårt att vi tjuvstartade i första racet vilket vi fick reda på först efter att vi gått i mål som tvåa och vad vi trodde var totalsegern. Snacka om att behöva ladda om. Men det gjorde vi. Sista racet seglade vi samlat och behärskad men med otrolig vilja. Det var många känslor vid målgången. Jag är otroligt stolt över vår omladdningsprocess mellan racen, berättar Anton och fortsätter:

– Vi vinner regattan därför att vi seglar konsekvent rationellt med bra starter och för att vi är ett fantastiskt starkt lag som jobbar tillsammans i alla lägen. Mest nöjd är jag över omladdningen mellan första och andra racet idag och de beslut som medföljde.

Trofeo Princesa Sofía är den klassiska säsongsupptakten på den europeiska kappseglingssäsongen och ”alla” är där – bland annat nio av tio guldmedaljörer från OS i Rio 2016. Men det hindrar inte Anton och Fredrik från att dominera 470-klassen – precis som de gjorde hela 2018 då de vann både EM och i världscupen i Hyeres i utklassningsstil.

Det är ingen tvekan om att svenskarna har varit världsetta det senaste året

– Man förstår att man har gjort det bra när man ser höga poäng hos alla sina motståndare. Vi har en väldigt hög lägstanivå, det blev nyckeln till vinst idag. Mest nöjd är jag med att vi fortsätter segla vår segling och håller ihop det under fem dagar, säger Fredrik Bergström.

För Anton och Fredrik återstår nu medaljracet där de tio bästa – av totalt 73 båtar i 470-klassen – ska göra upp om medaljerna. Men det är bara silver och brons som står på spel. Guldet är redan bärgat av svenskarna. Men tro inte att de är nöjda för det.

– Medaljracet är fortfarande kvar och det går vi för att vinna, säger Fredrik.

Foto: Jesus Renedo (seglingsbild) och Åsa Johansson (jubelbild).