Gränsvärden för bottenfärger i Stockholm

Miljöförvaltningen i Stockholm har tagit fram gränsvärden för bland annat TBT för båtar. Arbetet har gjorts i samråd med forskare och resultatet blir en vägledning som båtklubbarna och deras medlemmar kan förhålla sig till i fortsättningen.

Det har saknats riktlinjer under en längre tid och osäkerheten är tydlig på många håll. Båtliv får ofta meddelanden från oroliga båtägare som vill veta hur de ska göra med sina båtar under vårens rustningsarbete.
Särskilt tydligt är detta i Stockholmsområdet, där reglerna inte är enhetliga beroende på vilken kommun eller vilket område båtägarna har sina båtar.
Hela processen väntar dessutom på Transportstyrelsens projekt ”Skrovmålet”, som kommer nästa år. Därefter kommer myndigheten att föreslå åtgärder för nya regler kring båtbottenfärger till regeringen. Det sker dock inte förrän 2020.

– Innan dess är vi väldigt återhållsamma med att säga något alls. Vi vill komma med väl underbyggda och korrekta förslag när det är dags, säger Lina Petersson, sakkunnig för båtmiljö på Sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen.
Dokumentet från Miljöförvaltningen kan du läsa i sin helhet här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*