16 april, 2019

105 superyacht för lyxexpeditioner

Oceancos senaste superyacht har designats för att utforska ännu icke upptäckta delar av världshaven. Det är en mycket bekväm och elegant yacht för superrika upptäcktsresanden.

80 procent av all aktivitet på världshaven äger rum på endast 20 procent av världshaven. Bara fem procent av det som finns under ytan har hittills upptäckts. Detta är bakgrunden till Oceancos 105 m (345 fot) dieselelektriskt drivna yacht Esquel, som har tagits fram för att upptäcka helt nya platser.

Esquel har fått ganska säregen design för att kunna ta sig mellan Nordpolen och Sydpolen och allt däremellan. Skrovet har bland annat fått en riktigt stor bulb för att bättre möta havets vågor.

Samtidigt är yachten en perfekt blandning mellan expeditionsfartyg och sofistikerad superyacht. Hon har till exempel ett 230 m2 garage i aktern för mindre båtar, vattenskotrar och dykutrustning. Huvuddäck är på cirka 200 m2 med en stor inglasad del akteröver. Därinne finns en stor pool och gym med mera. Här finns även plats för containrar med utrustning, flera båtar och fordon.

Esquel har en mycket flexibel däckslayout för att kunna anpassas till olika uppdrag. Yachten är dock inte enbart avsedd för tuffa upptäcktsfärder i speciella områden utan passar lika bra för lyxiga uppdrag under till exempel Cannes Film Festival.

En stor fördel med den här yachten och många liknande nybyggen är att de har någon form av mer miljövänlig drift. Esquel har en mycket modern lösning med dieselelektrisk drift. Med det rejäla skrovet med Polar classification har hon en räckvidd på 7 000 Nm och en toppfart på 16,5 knop.

Tekniska fakta

Längd:      105 m

Bredd:      17,5 m

Djup:        4,3 m

Toppfart:  16,5 m

Tonnage:  5 000 ton

Designer: Timur Bozca Design exteriör

Stylist:      Gina Brennan interiör

Konstruktör:              Lateral