15 maj, 2019

Säsongspremiär för Allsvenskan Segling

Nu drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de fyra deltävlingar som står på programmet. Första omgången avgörs hos 100-årsjubilerande Strängnäs i Malmö 18–20 maj.

Allsvenskan avgörs i fyra deltävlingar spridda över landet. Efter Strängnäs står Malmö på tur. De arrangerar sin deltävling 31 maj–2 juni i Limhamn. Tredje deltävlingen arrangeras, precis som 2018, i Örnsköldsvik 23–25 augusti och sist ut är Västerås som tar sig an finalen i allsvenskan 13–15 september.

Lagom till allsvenskans premiärhelg har arrangerande Strängnäs Segelsällskap hunnit fylla 100 år. Detta kommer självklart att uppmärksammas på Ångbåtsbron som återigen blir bas för tävlingen. Förra gången allsvenskan seglades i Strängnäs (2017) blev platsen och den omedelbara närheten till banan mycket uppskattad av både de tävlande lagen och besökarna. Denna gång tas ännu ett steg närmare arenasegling, med en läktare på plats och en omfattande satsning på livestreaming via webben.

Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar.

Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet.

KSSS var alltså det lag som tog hem det allsvenska guldet 2018 och det skedde i sista omgången i ett blåsigt Gottskär utanför Göteborg. Stockholmsklubben blev bara sjua i den sista omgången men försvarar ändå guldet från 2017. Segern i den fjärde och sista omgången av årets allsvenska gick till Malmö SS som därmed räddar nytt kontrakt.

Årets allsvenska består av 18 klubbar. De som fått lämna den högsta serien är Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb, Rörviks Segelsällskap och Ekolns Segelklubb. Nya i allsvenskan är SS Hjälmaren från Örebro, Hudiksvall SSS, Upsala SS och Skanörs Båtklubb som alla vann sina respektive division I-serier.

Slutställning Allsvenskan 2018

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Segelsällskapet Kaparen

Särö Båtklubb

Sotefjordens Segelsällskap

Cape Crow Yacht Club

Oxelösunds Segelsällskap

Malmö Segelsällskap

Stockholm 606-klubb

Stenungssunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Strängnäs Segelsällskap

…………………………………………….

Jollekappseglarna Västerås

Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb

Rörviks Segelsällskap

Ekolns Segelklubb

 

Bilder från allsvenska seglingar i Strängnäs 2017. Foto: Tommi Rotonen/Strängnäs Segelsällskap.

 

Info: www.allsvenskasegling.se